Krievijai, Turcijai un Irānai nav izdevies panākt galīgo vienošanos par drošo zonu izveidi Sīrijā (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Krievijai, Turcijai un Irānai trešdien miera sarunās Astanā nav izdevies panākt galīgo vienošanos par drošo zonu izveidošanu Sīrijā, paziņojis Krievijas delegācijas vadītājs Aleksandrs Lavrentjevs.

Kārtējā divu dienu sarunu raunda noslēgumā Lavrentjevs teica, ka dokumenti, kuros izklāstīti četru zonu darbības principi, vēl nav pabeigti, lai gan trīs valstis par zonu izveidi ir stingri vienojušās.

Krievija un Irāna, kuras atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, un Turcija, kas atbalsta Sīrijas opozīciju, maijā vienojās par deeskalācijas zonu izveidošanu, kas varētu kļūt par pagrieziena punktu sešus gadus ilgajā konfliktā, kurā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Vairākas nedēļas pēc šīs vienošanās vardarbība Sīrijā samazinājās, bet pēc tam vairākos rajonos atkal uzliesmoja ar jaunu sparu.

Krievija, Turcija un Irāna vēl nav noteikušas plānoto zonu robežas un nav izlēmušas, kas šīs zonas apsargās.

Lavrentjevs atzina, ka zonas vēl nav izveidotas, bet uzsvēra, ka «de facto» tādas jau pastāv un panākta vienošanās par to, «konkrēti kuri spēki» tās uzraudzīs.

Krievijas, Turcijas un Irānas pārstāju nākamā darba tikšanās plānota Teherānā augustā. Iesaistītās puses cer, ka Irānas galvaspilsētā izdosies atrisināt pēdējās palikušās domstarpības par drošo zonu izveidošanu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu