No Antarktīdas atlūzis triljons tonnu smags ledus gabals (57)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Antarktīdā atlūzis triljons tonnu smags aisbergs, kļūstot par vienu no visu laiku lielākajiem zināmajiem aisbergiem pasaules vēsturē, ziņo izdevums «Livescience».

Britu zinātnieki klāstīja, ka no tā sauktā Larsena C ledus šelfa 10. jūlijā atdalījušais ledus gabals ir aptuveni 5800 kvadrātkilometrus liels un tika novērots jau kopš 2016. gada, tomēr zinātnieki nevarēja paredzēt lūzuma laiku.

Jaunā aisberga «dzimšana» tika atklāta ar Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) satelītu «MODIS», kas aprīkots ar termālo kameru. 2016. gadā zinātnieki ar satelīta palīdzību piefiksēja, ka Larsena C ledus šelfs (ceturtais lielākais ledus šelfs Antarktikā) kļuvis platāks par aptuveni 91 metru un garāks par 112 kilometriem. Tās bija pirmās pazīmes, ka Antarktikā grasās «dzimt» jauns aisbergs.

Lai arī aisbergs sver vairāk nekā triljons tonnas, tam nav tiešas ietekmes uz jūras līmeni, jo milzīgais ledus gabals jau iepriekš peldēja jūrā. Tomēr šāda aisberga atdalīšanās var veicināt tālāku šelfa sairšanu un izraisīt tāda ledus gabala atlūšanu, kas varētu veicināt jūras līmeņa celšanos.

Atlūzušais aisbergs sastādīja aptuveni 12 procentus no kopējās šelfa platības.

«Neskatoties uz to, ka šī ir pilnīgi dabiska parādība, kam nav nekādas saistības ar cilvēka saimniecisko darbību un ietekmi uz globālo sasilšanu, šis gadījums nostāda šelfa ledāju diezgan bīstamā situācijā. Tas var palikt vienā gabalā, tomēr, visticamāk, tas turpinās dalīties, liekot nākotnē vairākiem ledus gabaliem iepeldēt siltākos ūdeņos,» skaidroja pētnieks Adrians Lakmans (Adrian Luckman).

Komentāri (57)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu