VSAA: Iedzīvotāji kūtri izmanto iespējas elektroniski pieprasīt pabalstus (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Iedzīvotāji kūtri izmanto iespējas elektroniski pieprasīt pabalstus, aģentūru LETA informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

VSAA šogad no iedzīvotājiem visvairāk elektroniski saņēmusi iesniegumus slimības un maternitātes pabalstu piešķiršanai un pārrēķināšanai, tomēr tikai daļa cilvēku, kuriem ārsts darbnespējas lapu B reģistrējis e-veselības sistēmā, izmantojuši priekšrocību slimības vai maternitātes pabalstu pieprasīt mājaslapā «www.latvija.lv» elektroniski, nedodoties uz VSAA vai Valsts un pašvaldības vienotajiem klientu apkalpošanas centriem.

Aģentūra norāda, ka šī gada pirmajā pusgadā VSAA pieņēmusi 249 300 lēmumu par slimības un maternitātes pabalstu piešķiršanu vai pārrēķināšanu, no tiem 7 100 lēmumu pieņemti, pamatojoties uz elektroniski izsniegtajām darbnespējas lapām B. Tikai 40% gadījumu pabalstu pieprasītāji izvēlējušies arī iesniegumus iesniegt elektroniski.

VSAA atgādina, ka personām, kurām ārsts darbnespējas lapu B ir reģistrējis e-veselības sistēmā un to noslēdzis pēc darbnespējas perioda, lai saņemtu slimības vai maternitātes pabalstu, VSAA jāiesniedz tikai iesniegums. Visērtāk to izdarīt, aizpildot iesniegumu mājaslapā «www.latvija.lv», izmantojot e-pakalpojumu «E-iesniegums VSAA pakalpojumiem».

Pēc VSAA paustā, ja ārsta izsniegtā darbnespējas lapa B nav reģistrēta e-veselības sistēmā, tad vēl arvien ir spēkā iepriekšējā darbnespējas lapas B iesniegšanas kārtība slimības un maternitātes pabalstu piešķiršanai. Tas nozīmē, ka VSAA jāiesniedz papīra formāta darbnespējas lapa kopā ar papīra formāta iesniegumu pabalsta pieprasīšanai.

Kopumā šogad pirmajā pusgadā VSAA saņemti 356 800 iesniegumu pakalpojumu piešķiršanai un pārrēķināšanai, no tiem 13 600 saņemti elektroniski.

VSAA informē, ka kopš gada sākuma VSAA e-pakalpojumi izmantoti 314 500 reižu, visbiežāk, lai pieprasītu VSAA rīcībā esošo informāciju par sevi. Joprojām iedzīvotājus visvairāk interesējošā informācija ir par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem, - šis e-pakalpojums kopš 2017.gada sākuma izmantots 125 000 reižu.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu