Slavenā mērkaķa «selfija» autors nonācis bankrota priekšā (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc neskaitāmies tiesas procesiem par to, kas tad ir unikālā mērkaķa «selfija» autors – pats makaks vai fotogrāfs Deivs Sleiters – fotogrāfs zaudējis visus savus mūža ienākumus un nonācis depresijas priekšā.

Lai uzņemtu šo pārsteidzošo fotogrāfiju, Sleiters pirms septiņiem gadiem devās Indonēzijas džungļos – ārkārtīgi retās mērkaķu sugas īpatņa melnā sekstainā jeb Celebesas makaka meklējumos. Šie dzīvnieki no parastā makaka atšķiras ar to, ka tiem ir gandrīz pilnīgi melna seja un tie sastopami tikai divās Indonēzijas salās.

«Kad pēc mokoša pārgājiena caur Indonēzijas džungļiem es beidzot atradu retās sugas īpatņus, mani pārņēma milzīgs saviļņojums. Aptuveni 20 makaku neliela grupa savā nodabā rotaļājās džungļu vidū un īpaši neuztraucās, kad es tos sāku fotografēt. Kad es atgriezos tur nākamajā dienā, visi makaki metās man klāt un raustīja mani aiz matiem, krāmējās pa manu mugursomu un brīnījās par fotokameras skaņām un zibšņiem. Makakus ļoti interesēja klikšķis, kas radās fotografējot, tāpēc tie ātri iemanījās, kura poga jāspiež, lai klikšķis sanāktu,» atcerējās Sleiters.

Beigās Sleiters izlēma fotoaparātu uzticēt pašiem makakiem un paskatīties, kas no tā iznāks. Rezultātā makaki uzņēma simtiem «selfiju», ieskaitot to, kas vēlāk medijos tika pārpublicēts 50 miljonus reižu.

Sleitera mērķis bija pievērst pasaules uzmanību šai retajai mērkaķu sugai un novērst tās straujo izmiršanu, tomēr rezultātā fotogrāfijas autoram nācās iesaistīties tiesas procesos, lai pierādītu, ka fotogrāfija pieder viņam nevis makakam.

Tiesas procesu pret tiešsaistes enciklopēdiju «Wikipedia» un blogu «Techdirt» Sleiteram nācās uzsākt pēc tam, kad tie bez atļaujas pārpublicēja makaka «selfiju», pamatojoties uz to, ka fotogrāfija nepieder Sleiteram, bet ir neapliekama ar autortiesībām, jo uzņēmumu ir izdarījis pats makaks.

Fotogrāfija ar smīnošo makaku pašlaik ir kļuvusi jau par klasiku un, ja arī sākumā Sleiteram ienesa peļņu, tad šobrīd visa nauda ir zaudēta, lai spētu uzturēt tiesas procesu izdevumus, jo pret Sleiteru iestājusies arī dzīvnieku aizstāvju organizācija PETA.

«Man ir sajūta, ka mani tiesā ir iesūdzējis mērkaķis. Mani nomoka depresija un trūkst līdzekļu, lai uzturētu savu ģimeni. Pēc šī gadījuma es vairs nespēju fotografēt,» intervijā izteicās Sleiters.

Tomēr, lai arī fotogrāfu nomoka tiesas procesi, viņš ir priecīgs, ka šis uzņēmums ir sasniedzis savu mērķi - pievērst uzmanību apdraudētajai makaku sugai.

«Beigās šī fotogrāfija ir labākais, kas noticis ar šiem mērkaķiem, jo vietējie indonēzieši vairs tos neēd, bet aprūpē un sauc par «selfiju» mērkaķiem,» teica Sleiters.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu