Laimas Vaikules festivālā Raimonds Vējonis nostādīts neērtā situācijā (350)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars

No 20. līdz 23. jūlijam Dzintaru koncertzālē norisinājās «Laima Rendez Vous Jūrmala 2017», kuru apmeklēja Latvijas «sabiedrības krējums», tajā skaitā arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni.

Ceturtdien, 20. jūlijā, pirms koncerta tika paziņots: «Dāmas un kungi, ekselences, zālē pie mums ir Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi.» Žurnāls «Privātā Dzīve» novēroja, ka pēc šī paziņojuma kājās negaidot cēlās nevis zālē sēdošie, bet pats prezidents – viņa piemēram sekoja arī sieva.

Lietišķās etiķetes, protokola, galda un saskarsmes kultūras konsultante Aija Strautmane izdevumam atklāja, ka pasākumā šādi tika pārkāpts protokols: «Kad zālē ienāk Valsts prezidents, visiem ir jāpieceļas kājās. Ja Valsts prezidents ienāk zālē kopā ar visiem, viņš tajā brīdī nav Valsts prezidents, bet gan privātpersona, jo viņš tikpat labi var atnākt uz koncertu arī kā vienkāršs skatītājs. Šādās situācijās viņš gan arī netiek pieteikts.

Šoreiz visa procedūra tika pilnīgi un galīgi sajaukta. Viņu nevajadzēja speciāli pieteikt, un Valsts prezidentam nekādā gadījumā nevajadzēja celties kājās un atrādīties. Šajā gadījumā Vējonis, iespējams, gribēja nospēlēt tautai vienkāršo zēnu, čomu. Savukārt pasākuma organizatori nezināja, kā izrādīt viņam cieņu un godu. Un beigās abi nošāva greizi.»

Tā kā prezidents mūsu valstī nenāk no aristokrātiem, viņš netiek speciāli apmācīts jau no bērnības – šim nolūkam pastāv īpaša Protokola nodaļa, kuras pienākums ir informēt valsts pirmo personu par uzvedību dažādos pasākumos.

«Šā iemesla dēļ prezidentam ir īpaši cilvēki, kas viņu apmāca. Taču šeit ir jautājums, vai cilvēks, kurš nonācis amatā, vēlas to darīt. Viens vēlas mācīties ļoti, otrs - mazāk, trešais šādām lietām nepievērš nekādu uzmanību. Ja es būtu Valsts prezidenta protokola vadītāja, nepieļautu, ka viņš, apmeklējot pasākumu, kuru piedevām vēl translēja televīzijas tiešraidē, izdara tik kļūmīgu gājienu. Iepriekš vienotos ar festivāla rīkotājiem, kā tieši prezidents ieradīsies uz šo koncertu - ja kā privātpersona, tad lūgtu viņu nekā īpaši nepieteikt. Turpretī, ja viņš ierastos kā Valsts prezidents, tad zālē ienāktu pēdējais, visiem skatītājiem tobrīd pieceļoties kājās,» «Privātā Dzīve» stāsta Strautmane.

Valsts prezidenta preses padomnieks Jānis Siksnis atklājis, ka Vējonis uz Laimas Vaikules festivāla atklāšanas koncertu tomēr ieradies kā Valsts prezidents, nevis privātpersona.

Komentāri (350)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu