Lībijas konkurējošie līderi vienojas par pamieru un ārkārtas vēlēšanām (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Konkurējošie Lībijas līderi - ANO atbalstītais premjerministrs Fajezs as Sarradžs un bruņoto formējumu komandieris Halifa Haftars – otrdien vienojušies par vispārēju pamieru, kas neattiecas vienīgi uz teroristiskajiem grupējumiem, liecina kopīgā deklarācija, kas izplatīta pēc Francijas organizētajām sarunām.

Sarradžs un Haftars arī vienojušies sarīkot prezidenta un parlamenta vēlēšanas, cik drīz vien būs iespējams.

Trīs mēnešu laikā šī ir jau otrā Sarradža un Haftara tikšanās. Iepriekšējās sarunas notika maijā Abū Dabī.

Lībijā vairākas desmitgades valdījušā pulkveža Muamara Kadafi režīms 2011.gadā tika gāzts ar NATO gaisa spēku palīdzību. Pēc tam valstī iestājās haoss.

Haftars, kurš vada Lībijas Nacionālo armiju (LNA), neatzīst Tripolē bāzētās Nacionālās vienotības valdības varu, bet atbalsta ar šo valdību konkurējošu parlamentu valsts austrumos.

Haftara spēki kontrolē plašas teritorijas Lībijas austrumos, un tiem pēdējā laikā izdevies palielināt ietekmi valstī.

Tomēr pamiera īstenošana ir atkarīga no tā, vai abiem līderiem izdosies pārliecināt neskaitāmos vietējos bruņotos grupējumus, kas darbojas visā Lībijā un faktiski nevienam nepakļaujas.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu