Akcīzes nodokļa celšana degvielai vietējā tirgū būs būtiski jūtama (106)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Akcīzes nodokļa celšana degvielai vietējā tirgū būs būtiski jūtama, aģentūrai LETA pauda AS «Virši-A» valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš.

Viņš norādīja, ka, vērtējot nodokļu reformas likumus, kas tajā skaitā paredz akcīzes nodokļa celšanu degvielai 2018.gadā, jāsecina, ka negatīvi tiks ietekmēta ne tikai degvielas nozare, bet arī citas saistītās jomas.

«Ja rēķinām izmaiņas pie pašreizējām degvielas cenām, tad, ceļot akcīzes nodokli, 95.markas benzīna cena pieaugs par aptuveni pieciem centiem litrā, savukārt dīzeļdegvielai par aptuveni četriem centiem litrā. Protams, ka degvielas cenas kā tādas ir mainīgas dažādu faktoru dēļ, taču vietējā tirgū šāda nodokļa izmaiņa būs ievērojami jūtama. Kad akcīzes nodoklis tika celts kaimiņvalstī Igaunijā un tās iedzīvotāji degvielu sāka iegādāties Latvijā un Lietuvā, mēs izjutām pārdošanas apjoma kāpumu gan biznesa, gan privāto klientu segmentā, īpaši pierobežā. Brīdī, kad akcīzes nodoklis tiks celts Latvijā, mēs ne tikai zaudēsim līdz šim iegūtos Igaunijas klientus, bet veicināsim arī degvielas tūrismu uz Lietuvu, tādējādi papildinot viņu valsts budžetu,» klāstīja Riekstiņš.

Tāpat, pēc viņa teiktā, uzņēmumi, kas nodarbojas, piemēram, ar kravu pārvadājumiem un līdz šim būs iegādājušies degvielu Latvijā, izvēlēsies to pildīt citā valstī, kur tā ir lētāka.

«Šobrīd ir grūti paredzēt, vai ieguvumi, ko šī nodokļu reforma paredz, tik tiešām būs līdzvērtīgi zaudējumiem,» piebilda uzņēmuma vadītājs.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā lemj par nodokļu reformas likumiem. Palielinot akcīzes nodokli degvielai, cigaretēm un alkoholam plānots kompensēt nodokļu reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus.

Komentāri (106)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu