90 minūtes rokzvaigžņu gaismā - «Red Hot Chili Peppers» uzstāšanās Lucavsalā (37)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Ceturtdien, 27. jūlijā, amerikāņu rokgrupa «Red Hot Chili Peppers» (RHCP) ar «The Getaway» tūres koncertu Lucavsalā pulcēja apmēram 30 tūkstošus skatītāju. Pēc mūzikas žurnāla «Pollstar» datiem, šī ir viena no 2017. gada visienesīgākajām koncerttūrēm pasaulē.

Ierašanās un pirmie iesildītāji

Jau ierašanās uz «Carnival Youth» koncertu ap plkst. 19.00 ir apgrūtināta. Pa ceļam uz Lucavsalu iespējams vērot cilvēku upes virzāmies gar Daugavu. Ierodoties Lucavsalā, var redzēt, ka cilvēki sastrēgumā lec ārā no taksometriem, autostāvvieta ir pilna, tāpat arī velonovietne. Kamēr uz pasākumu ierodas tie, kas nopirkuši biļetes, ārpus ierobežotās teritorijas netrūkst arī koncerta atskaņu baudītāju, kuri izveidojuši paši savu ballīti, toties bez maksas. Manāmi arī atpūtnieki, kuri «iesildās», slēpjoties krūmos no kārtības sargiem.

Ienākot teritorijā, tā jau ir pilna ar ļaudīm gan no Latvijas, gan ārzemēm - dzirdama arī lietuviešu, somu, igauņu, angļu, krievu un pat, šķiet, zviedru valoda. Drīz vien sāk rasties aizvadītajam Salacgrīvas «Positivus» festivālam līdzīga sajūta - arī dzērienu un ēdienu cenas ir līdzīgas, jo bez 2 eiro ūdenim neiztiksi, bet alum jārezervē vismaz 4 eiro. Arī par mazu našķi sanāk atdot vismaz 3 eiro. Lai arī kā, vietu, kur iegādāties kārotos dzērienus, šķiet, ir vairāk nekā «Foo Fighters» koncertā. Cenas tomēr nav pārmērīgas un redzētas arī citos lielajos koncertos Rīgā vai tajā pašā vecajā labajā Vecrīgā.

Toties pašu «Red Hot Chili Peppers» grupas suvenīru cenas liekas samērīgas - cik nu vispār tas iespējams. Par aktuālu kreklu nākas atdot 30 eiro, par cepuri mazliet mazāk. Kvēlākajiem faniem mugurā gan daudz ko piedzīvojuši, gan pilnīgi jauni krekli ar pasaulslavenās grupas simboliem. RHCP «zvaigznīte» redzama uzzīmēta arī uz daudzu daiļā dzimuma pārstāvju sejām un ķermeņiem.

Atmosfēra un otrie iesildītāji

Kamēr «Carnival Youth» ap 19.30 entuziastiski spēlē savu pēdējo dziesmu «Surf», žogs pie pašas fanu zonas sen jau ir «aizsists» vairākās rindās, kaut arī paredzēts, ka pasākuma galvenie mākslinieki uz skatuves kāps vien 21.45. Ap 20.00 viesus sāk izklaidēt arī neatkarīgās elektroniskās mūzikas duets «Knower» no Losandželosas ar solisti, kura nedaudz atgādina pašmāju «Triana Park» dziedātāju Agnesi Rakovsku, patīkami pārsteidzot ar dzīvelīgu muzikālo «rasolu». Dženevīva Artadī uz plikā vēdera uzrakstījusi Latvijas galvaspilsētas vārdu, bet Luiss Kouls mēģina vairāk iekustināt pagaidām viegli stīvo publiku, vairākkārt izsaucot Rīgas vārdu un apgalvojot, ka viņi mūs mīl. Kāpēc gan nemīlēt? Ja mūzika ir darbs, tad klienti tomēr ir vairāk nekā gaidīti.

Diezgan pilnajā, bet ne pārbāztajā fanu zonā daudzi pulcējas pie pašas skatuves, kamēr rimtākie ar vai bez paklājiņiem savām pēcpusēm ierobežotās zonas malās nesteidzīgi izbauda mūziku, silto vakaru un patīkama satraukuma pilno atmosfēru. Pāri Lucavsalai lido viens deltaplāns pēc otra. «Knower» gana labi iesildījuši publiku: kaut arī līdz rokgrandu priekšnesumam vēl stunda, skatītāju pūlis ir biezs un, ja no skatuves tuvuma gribi izlauzties cauri rindām pie dzērienu un našķu teltīm un tikt līdz tualetēm pie ieejas, tas prasa vairākas lēnas minūtes un ļoti uzmanīgu manevrēšanu. Kad līdz lielajam vakara notikumam palikušas vien apmēram 15 minūtes, fanu zona nu jau arī ir pārpildīta, nemaz nerunājot par pārējo teritoriju.

Vakara gaidītākais notikums

Pateicoties RHCP jaudīgajai skaņu tehnikai, jau sākot ar pirmo dziesmu «Can’t stop», mūziku ir iespējams sajust arī tīri fiziski – jāpiemin arī iespaidīgie uz skatuves izvietotie ekrāni, kuri lieliski papildina koncertu ne tikai kā «televizori».

«Pipari» koncertā izklausās tikpat labi kā ierakstos un pat labāk. Varēja redzēt, ka vīri dara savu darbu aizrautīgi un paši izbauda. Jau pēc 30 minūtēm «Go Robot» dziesmas laikā pazūd arī solista Entonija Kīdisa krekls, ļaujot apskatīt viņa daudzos tetovējumus. Jāatzīst, ka savos 54 gados dziedātājs ir pat ļoti labi «saglabājies». Runājot par krekliem, izskatās, ka ģitāristam mugurā ir mūsu pašu vietējā naktslokāla «Cuba Cafe» krekliņš. Kā zināms, mūziķi Rīgā ieradās jau dienu pirms lielā pasākuma un bija devušies pastaigā pa pilsētu.

Priekšpēdējās dziesmas «Goodbye Angels» laikā Kīdisam uz skatuves pievienojas arī dēls Everlijs. Kā jau gaidīts, cilvēki visvairāk tomēr «pavelkas» uz pašiem lielākajiem hitiem – «Californication», «By The Way» un pašu pēdējo, noslēdzošo «Give It Away». Atšķirībā no «Foo Fighters» RHCP daudz nerunā ar publiku. Grupa kvalitatīvi nospēlē savas 90 minūtes un dodas projām, neklausoties fanu lūgumos atkārtot.

Ieteikumi

Ko es ieteiktu turpmāko Lucavsalas lielo koncertu apmeklētājiem?

* Lai neizbojātu pasākumu, jebkurā gadījumā jāņem līdzi lietusmētelis. Ja nelīst, uz tā var pasēdēt, gaidot mūziķu priekšnesumus.

* Jāpaņem līdzi kāds džemperis, kaut arī vakars ir silts.

* Nevajadzētu aizmirst paņemt līdzi skaidru naudu.

* Noderēs arī līdzpaņemts tualetes papīrs. Ja gribas tīras rokas, tad jāpaķer arī mitrās salvetes.

* Ar slēgtiem ērtiem apaviem vieglāk lēkāt.

* Ja nu koncerta laikā tomēr gribas nevis skatīties, bet gan fotografēt un filmēt ar viedtālruni, lūdzu, «nogrieziet» ekrāna gaišumu uz mazāko un izslēdziet zibspuldzi. Sasodīts, nebojāsim apkārtējiem iespēju normāli skatīties koncertu!

Nu gana par praktiskajām lietām. Katrs ir kritiķis, bet galu galā pats svarīgākais ir izbaudīt pasākumu, pabļaut, padziedāt līdzi un sajusties kā vienam no lielā aizrautīgā fanu pūļa veseluma. Ko var secināt? Pasākums izdevās.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu