Viens no dīvainākajiem mākslas žanriem pasaulē - «mērkaķošanās» (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain review

Singērija (singerie) jeb «mērkaķošanās» ir 18. gadsimta Francijā populārs vizuālās mākslas žanrs, kurā mērkaķiem tiek piešķirts cilvēku apģērbs un uzvedība.

Lai gan šī mākslas žanra saknes atrodamas jau Senajā Ēģiptē, tomēr tikai 16. gadsimtā mērkaķu personifikācija vizuālajā mākslā sāka kļūt populāra, kad flāmu mākslinieki Pīters Breigels Vecākais, Dāvids Tenīrs Jaunākais un viņa brālis Ābrahāms Tenīrs, lai izsmietu sabiedrību, savos darbos iekļāva personificētus mērkaķus.

Savukārt 18. gadsimtā Francijā šis mākslas žanrs sasniedza savu popularitātes zenītu, kad «mērkaķu gleznotāji» (singe peintre), ietērpjot mērkaķus cilvēku drēbēs un novietojot tos cilvēkam raksturīgās situācijās, piedāvāja pavisam jaunu, grotesku un satīras pilnu skatījumu uz sabiedrību.

Pērtiķi, kas tiek uzskatīti par tuvākajiem cilvēka radiniekiem, sniedza lielisku ietvaru, lai mākslinieks varētu izsmiet cilvēku, kas sevi tik bieži uzskata par radības kroni.

Šis mākslas žanrs joprojām nav zaudējis savu popularitāti un mūsdienās, robežojoties ar fantastiku, joprojām ir bieži sastopams. Uzskatāmākie piemēri ir amerikāņu mākslinieka Veltona Forda darbi.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu