Apgraizīšanas rituāls Dienvidāfrikā - bīstams ceļš uz vīrišķību (48)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Lai atzīmētu zēna kļūšanu par vīrieti, kosi tauta Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) dienvidaustrumos joprojām piekopj senu apgraizīšanas rituālu, kas nereti var beigties letāli.

Kails, noklāts ar baltajiem māliem, 20 gadus vecais Abongile Makuegu (Abongile Maqegu) stāsta aģentūras «France Presse» žurnālistiem, ka «ir jāizcieš sāpes, lai parādītu, ka esi vīrietis».

«Mēs pat nedomājam par medicīnisku apgraizīšanu, jo tas ir vieglākais veids. Mēs smejamies par tiem, kas dodas uz slimnīcām,» stāsta jaunais vīrietis, kura dzimumloceklis pēc tradicionālās apgraizīšanas ir ietīts zaļās lapās.

Makuegu ir viens no tūkstošiem kosi tautas jaunekļu, kuriem šogad veikta tradicionālā iesvētīšana vīrieša kārtā. Apgraizīšana parasti tiek veikta īpašās «skolās», kurās jaunekļi pavada vairākas nedēļas.

Pēc tam, kad cilts vecākais ar nazi nogrieza Makuegu dzimumloceklim priekšādiņu, viņš tika ievietots būdā ar vēl diviem jauniešiem, kuri pārdzīvojuši to pašu. Viņiem tur jāuzkavējas vairākas nedēļas, kuru laikā cilts dakteri viņus uzmana.

Jaunekļiem šai laikā aizliegts kontaktēties ar sievietēm, un parasti viņi pavada šo laiku, spēlējot kārtis, ieziežoties ar māliem un kurinot ugunskuru, lai būtu siltumā.

Kosi uzskata, ka māli atbaida ļaunos garus, kā arī palīdz uzturēt ķermeņa siltumu.

«Ja dodies uz slimnīcu, tu esi vājš. Tu neesi vīrietis. Brūci nedrīkst apstrādāt ar betadīnu (dezinfekcijas līdzekli). Tam ir speciālas tradicionālās zāles un dzīst ātri,» stāsta Makuegu.

Tautā cienīts rituāls

Kosi tautā apgraizīšanas rituāls tiek cienīts un sargāts, taču nehigiēniskie apstākļi un pārkāpumi, kas dažreiz tiek pieļauti rituālā, var novest pie smagām sekām.

Šosezon DĀR Austrumkāpas provincē miruši jau 11 jaunekļi, liecina provinces amatpersonu sniegtā informācija. Valdība apgalvo, ka kopš 1995. gada visā valstī šajos rituālos dzīvību zaudējuši vairāki simti jauniešu.

Bieži nāves cēlonis ir infekcija, kas var novest pie nepieciešamības amputēt dzimumlocekli.

Atklājies, ka apgraizīšana palīdz cīnīties ar HIV izplatību vīriešu vidū, taču paviršība, ar kādu nereti tiek veikta tradicionālā apgraizīšana, un nehigiēniskie apstākļi satrauc mediķus.

Būdas, kur jaunieši tiek turēti, parasti neizceļas ar tīrību. Turklāt jauniešiem draud arī dehidrēšanās risks, jo rituāls parasti tiek veikts nomaļās vietās un tā laikā jaunieši ir atkarīgi no cilts locekļiem, kas veic rituālu.

Iekļūšana vīriešu kārtā

Tomēr kosi jauniešiem apgraizīšana parasti ir gaidīts pasākums, kas nozīmē kļūšanu par vīrieti.

«Mūsu kosi kultūrā tu netiec uzskatīts par vīrieti, ja neveic tradicionālo apgraizīšanu. (..) Tagad es varu precēties, man var būt pašam sava māja un bērni un es vairs nebūšu atkarīgs no vecākiem,» «France Presse» stāsta cits jauneklis, kuram tikko veikta tradicionālā apgraizīšana.

Austrumkāpas provinces veselības komitejas priekšsēdētājs Mksolisi Dimaza (Mxolisi Dimaza) sacīja, ka varasiestādes ir apņēmības pilnas novērst traumas un nāves gadījumus apgraizīšanas «skolās».

«Šogad tika atvēlēti ievērojami resursi, lai mēs nepieredzētu vēl lielāku nāves gadījumu skaitu. Tomēr joprojām ir problēmzonas, kur darbojas nelegālas iesvētīšanas skolas,» sacīja Dimaza, piebilstot, ka tur apgraizīšana bieži tiek veikta jaunekļiem, kas vēl nav sasnieguši 18 gadu vecumu.

Provinces varasiestādes ir iznomājušas 35 apvidus automašīnas, lai apsekotu «skolas» kalnos un citās grūti pieejamās vietās.

Provincē ir spēkā likums, ka apgraizīšanu drīkst veikt tikai no 18 gadu vecuma un «skolām» un «ārstiem», kas veic šo rituālu, ir jāreģistrējas un jāsaņem atļauja.

Zēni no 16 gadu vecuma var tikt apgraizīti ar vecāku atļauju.

Riski veselībai

Dimaza aicināja visus apgraizītos puišus doties uz slimnīcu, ja viņiem radusies infekcija vai citas komplikācijas. Viņš arī norādīja, ka vecākiem nevajadzētu izjust sabiedrības spiedienu veikt dēliem tradicionālo apgraizīšanu.

«Tā ir mūsu kultūra, bet, ja vecāki vēlas, lai viņu bērnam tas tiek veikts medicīniski, mēs neiebilstam,» sacīja Dimaza.

Pēdējos gados apgraizīšanas rituālu skārusi komercializācija un vairāki cilšu dakteri sākuši prasīt lielas naudas summas par apgraizīšanu.

Rituāls izplatījies arī citās DĀR provincēs, kas izskaidrojams ar ANO atbalstīto apgalvojumu, ka vīriešu apgraizīšana par 60% samazina risku iegūt HIV heteroseksuālā ceļā.

Ideālā variantā tradicionālajai apgraizīšanai būtu jānotiek mierīgā, drošā vidē un dziļi garīgā atmosfērā, taču ne vienmēr tā ir.

Ceremonija parasti noslēdzas ar kazas noslaktēšanu, lai nomierinātu garus.

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu