Arhīva foto: Kā tapa ASV demokrātijas simbols – Brīvības statuja (198)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press

Tieši pirms 133 gadiem - 1884. gada 5. augustā - tika ielikts pamatakmens statujai, kurai nākotnē bija lemts simbolizēt ASV demokrātisko brīvību, – Brīvības statujai.

Brīvības statuja, kas tika atklāta 1886. gada 28. oktobrī Bedlou salā Ņujorkā, patiesībā bija Francijas dāvana Amerikai par godu verdzības atcelšanai un simt gadu jubilejai kopš neatkarības deklarācijas parakstīšanas.

Statujas sākotnējā ideja piederēja franču cilvēktiesību aktīvistam un dzejniekam Eduāram de Labulē (Edouard de Laboulaye), kurš vēlējās Ameriku apsveikt ar uzvaru pilsoņu karā un verdzības atcelšanu.

Interesanti, ka statujas veidotājs bija iedvesmojies no atraitnes Izabelles Boijeres skaistuma, kuras vīrs - slavens amerikāņu izgudrotājs Īzaks Zingers - bija aizgājis viņsaulē. Šī ideja simbolizē Amerikas un Francijas veiksmīgo sadarbību un labās attiecības.

Brīvības statujas dizainu izstrādāja Frederiks Ogists Bartoldi, bet tās izstrādē piedalījās arī Gistavs Eifelis, kurš projektēja Parīzes simbolu – Eifeļa torni, kura konstrukcija sākās tikai dažus mēnešus pēc Brīvības statujas atklāšanas – 1887. gada 28. janvārī.

Sākotnēji tā tika nosaukta romiešu dievietes Liberātas (Liberata - «atbrīvotā») vārdā, tomēr tās pilnais un oficiālais nosaukums ir «Brīvība apgaismo pasauli» (Liberty Enlightening the World).

Statujas karkass ir veidota no dzelzs un tērauda, savukārt ārējo korpusu klāj 300 vara plāksnes. Tā ir vairāk nekā 33 metrus augsta un labajā rokā tur 24 kilogramus smagu apzeltītu lāpu. Kopā ar izstiepto roku tā ir vairāk nekā 93 metrus augsta.

Statujas pamatu klāj bronzas plāksne, uz kuras iegravētas amerikāņu dzejnieces Emmas Lazarus dzejas rindas: «Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free.» (Dodiet man jūsu nogurušās, nabadzīgās, nospiestās tautas ilgas pēc brīvības elpas).

Šie vārdi simbolizē ne tikai pašu Brīvības statuju, bet visu Amerikas nāciju un tās vēsturi.

Katru gadu Brīvības statuju, kas atrodas uz Brīvības salas (pirms 1956. gadā zināma kā Bedlou sala), apmeklē vidēji četri miljoni tūristu.

Komentāri (198)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu