Oetingers: Par spīti «Brexit», Liebritānija maksās ES līdz 2020. gadam (50)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Par spīti «Brexit», Apvienotajai Karalistei vismaz līdz 2020. gadam būs jāievēro finansiālās saistības ar Eiropas Savienību (ES), vācu laikrakstam «Bild» paziņojis ES budžeta komisārs Gunters Oetingers. 

Apvienotā Karaliste ir ieķīlājusi līdzekļus ES ilgtermiņa programmās, un šīs saistības turpināsies arī pēc tam, kad 2019. gadā plānota Lielbritānijas izstāšanās no ES bloka.

«Tā rezultātā Londonai būs jāpārskaita līdzekļi uz Briseli vismaz līdz 2020. gadam,» teica Oetingers.

Oetingera komentārs seko plašsaziņas līdzekļu ziņojumam, ka Londona ir gatava maksāt izstāšanās maksu no ES valstu bloka līdz 40 miljardiem eiro.

ES jau iepriekš ir paziņojusi, ka gaidīs vismaz 60 miljardus eiro, lai gan Francijas ekonomikas ministrs Bruno Le Maire apgalvoja, ka Apvienotajai Karalistei par «laulības šķiršanas likumprojektu» jāmaksā 100 miljardi eiro.

Brisele, kā ziņots, ir gatava tiesvedībai ar Lielbritāniju, ja tā nepiekrīt cenai. Saskaņā ar Oetingera teikto, ES varētu saskarties ar gada budžeta deficītu apmēram 10 līdz 12 miljardiem eiro pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES.

Briseles amatpersonas apsver iespēju «apvienot» pasākumus, lai novērstu plaisu, ieskaitot budžeta samazinājumus un lielākus maksājumus no pārējām 27 dalībvalstīm. Vācijai vien, iespējams, nāksies maksāt dažus miljardus vairāk, teica ES komisārs.

Saskaņā ar Oetingera teikto, vēl viens finansiālo zaudējumu kompensēšanas pasākums būtu likvidēt «atlaides», kas dažām valstīm piemērotas. Visnozīmīgākā no tām ir tā sauktā «Apvienotās Karalistes atlaide» - sarežģīts finanšu process, kas tika izveidots 1985. gadā un kas katru gadu no ES atdod atpakaļ Lielbritānijas budžetā vairākus miljardus eiro.

Nākamā sarunu kārtā starp ES un Lielbritāniju sāksies 28. augustā Briselē.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu