Zināms, kādi mākslinieki uzstāsies festivālā «Skaņu mežs» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu mežs» šogad atzīmē savu 15. gadskārtu un izziņo pilnu pasākuma programmu.

Festivāla koncertvakari noritēs 6. oktobrī mākslas muzejā «Rīgas Birža», kā arī 13. un 14. oktobrī mūzikas namā «Daile».

Līdzās jau iepriekš izziņotiem māksliniekiem – japāņu trokšņu mūzikas ikonai Merzbow, eksperimentālā hip-hopa duetam Shabazz Palaces un komponistam/improvizētājam, Art Ensemble of Chicago dibinātājam Rosko Mičelam (Roscoe Mitchell) – festivālā uzstāsies arī deju mūzikas apakšžanra «footwork» novatore Jlin, kolāžmūzikas/hip-hopa māksliniece Moor Mother, «jaunās sarežģītības» komponists Džeimss Dilons (James Dillon), tumšā tehno projekts Broken English Club, trokšņu mūzikas māksliniece Pharmakon un citi.

Festivāls tiks atklāts ar bezmaksas koncertvakaru mākslas muzejā «Rīgas Birža» – uzstāsies eksperimentālā vokāliste Sofia Jernberga (Sofia Jernberg), kā arī ansamblis Nordic Affect, kas izpildīs islandiešu laikmetīgās mūzikas programmu - tajā ietilps Annas Torvaldsdotiras (Anna Thorvaldsdóttir), Turiduras Jonsdotiras (Þuríður Jónsdóttir), Hlīnura Ādilsa Vilmarsona (Hlynur Aðils Vilmarsson) un Marijas Huldas (María Huld) darbi. Abi priekšnesumi noslēgs «Skaņu meža» gada laikā izvērsto koncertsēriju «Ziemeļnieces eksperimentālajā mūzikā».

Par koncertvakara nozīmīgākajiem viesiem uzskatāmi AMM – pagājušā gadsimta 60. gados dibināta britu grupa, kam piedēvē pionieru statusu akadēmiskās mūzikas, minimālisma un ambientās mūzikas ietekmētā elektro-akustiskajā improvizācijā.

AMM uz skatuves kāps «zelta sastāvā» – ilgstošajiem dalībniekiem Edijam Prevo (Eddie Prevost, perkusija) un Džonam Tilburijam (John Tilbury, klavieres) pievienosies arī Kīts Rovs (Keith Rowe, ģitāra un elektronika), kurš trīspadsmit gadus atpakaļ bija pametis grupu. Trijotnes atkalapvienošanās notika par godu ansambļa 50. jubilejai, un kļuva par 2015. gada Hadersfīldsas Laikmetīgās mūzikas festivāla galveno notikumu.

13. - 14. oktobrī festivāls noritēs mūzikas namā «Daile», un katrā no vakariem notiks pašmāju komponistu darbu pirmatskaņojumi – būs dzirdams Annas Ķirses darbs «Artifex Auditionis» deviņiem spēlētājiem, kā arī Rolanda Kronlaka elektroniskā kompozīcija «Akusmātika». Festivālā notiks arī divi eksperimentālā hip-hopa koncerti.

Pirmajā vakarā šo žanru pārstāvēs Sietlas siltā, bet vijīgi netveramā un afro-futūristiskā hip-hopa duets Shabazz Palaces, kura vadītājs Išmaels Batlers (Ishmael Butler) ir pazīstams kā Grammy apbalvotās 90. gadu hip-hopa trijotnes Digable Planets dalībnieks, un viņa sadarbība ar perkusionistu un producentu Tendaju Maraire (Tendai Maraire) velk paralēles starp hip-hopa «zelta laikmetu» un abstraktākām mūzikas formām.

Otrajā koncertvakarā savukārt uzstāsies kolāžmūzikas, «noiza» un pankroka ietekmētā, nemainīgi agresīvā hip-hopa māksliniece Moor Mother, kas, atsaucoties uz savas mūzikas sociopolitisko fokusu, savu daiļradi raksturo kā «tumšādainas meitenes blūzu» («blk girl blues»), «mikrorajona bopu» («project housing bop») un «vergu kuģa pankroku» («slave ship punk»).

Pēc vairāku gadu pārtraukuma festivāla programmā būs atgriezusies trokšņu mūzika: uzstāsies Japāņu «noiza» ikona Merzbow, ko mūzikas kritikas medijs Pitchfork raksturojis kā «eksperimentālās mūzikas eminenci», bet avīze The Guardian – par trokšņu mūzikas «augstāko punktu».

Merzbow uzstāsies kopā ar ungāru bundzinieku Balāžu Pāndi (Balázs Pándi).

13. oktobrī uz skatuves kāps arī daudz jaunākas paaudzes trokšņu mūziķe, ņujorkiete Mārgareta Šardjē (Margaret Chardiet) ar savu «power electronics» projektu Pharmakon, kuras albums «Bestial Burden» nonācis mediju Pitchfork un The Wire «gada labāko mūzikas ierakstu» sarakstos. Atšķirībā no Merzbow, Šardjē priekšnesumā būs klātesošs arī vokāls un visai konfrontējoša attieksme pret publiku – katrā savā priekšnesumā viņa agri vai vēlu metas iekšā pūlī, atgādinot agrīnus grupu Swans vai Black Flag priekšnesumus. Šardjē kliedzošā vokāla intesitāti, iespējams, raksturo fakts, ka, kā atzinusies pati mūziķe, divas reizes gadā viņai tā dēļ asiņo rīkle.

Par festivāla centrālo koncertvakaru «goda viesiem» uzskatāmi Rosko Mičels (Roscoe Mitchell) un Džeimss Dilons (James Dillon). Improvizētu stīgu mūziku festivālā varēs dzirdēt ņujorkiešu Džo Morisa (Joe Morris, ģitāra) un Daniela Levina (Daniel Levin, čells) izpildījumā.

Ritmiskās mūzikas dimensiju festivālā nodrošinās tumšā tehno projekts Broken English Club, kā arī «footwork» žanra novatore Jlin.

Veidojot zināmu «idilli pirms vētras» festivāla programmā, tieši pirms trokšņainās Merzbow uzstāšanās uz skatuves kāps melanholiskais ģitārista/taustiņinstrumentālista Džefa Zeiglera (Jeff Zeigler) un arfistes Merijas Latimores (Mary Lattimore) duets – abi instrumentālisti jau kādu laiku ir zināmi kā studijas mūziķi ASV indīroka un folkmūzikas scēnās, taču šajā duetā nododas «new age» un ambientās mūzikas ietiekmētām, gandrīz svētlaimīgi glītām skaņu ainavām. Dueta skanējums ir ticis raksturots kā «konvencionālā izpratnē skaistu skaņu mikslis, izfiltrēts caur «autsaideru mūzikas» metodiku».

«Skaņu meža» līdzdibināto novatoriskajai mūzikai veltīto platformu SHAPE festivāla programmā pārstāvēs Lankasteras pianists Stīvens Grū (Stephen Grew), kura spontānās kompozīcijas tikušas salīdzinātas ar avangarda komponistu Konlona Nankarova un Eliota Kārtera klaviermūziku, kā arī ar Dirty Deal Audio saistītais latviešu bītmeikeris Oriole, kas sniegs audiovizuālu priekšnesumu kopā ar videomākslinieci Lindu Kononi.

Citi latviešu projekti, kas uzstāsies festivālā, ir industriālās mūzikas apvienība STROPS, kā arī Agatas Meļņikovas ambientās mūzikas projekts Sign Libra.

Festivāla ietvaros meistarklases Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā vadīs Džeimss Dilons, Rosko Mičels un Džo Moriss.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu