Bieža fotogrāfiju publicēšana sociālajos tīklos var liecināt par depresiju (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Zinātnieki brīdina, ka tiem cilvēkiem, kuri sociālajos tīklos bieži publicē fotogrāfijas, var būt nosliece uz depresiju.

EPJ Data Science

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, zinātnieki izstrādāja īpašu datorprogrammu, kas ar specifiska algoritma palīdzību spēja atklāt sociālo tīklu lietotājus, kuriem ir nosliece uz mentālām kaitēm.

Kopumā datorprogrammas uzstādītās diagnozes 70 procentos gadījumu bija patiesas, kamēr ģimenes ārsti depresiju pamatoti diagnosticē tikai 40 procentiem savu pacientu.

Pētījums arī liecina, ka fotogrāfijas, kuras publicējuši depresijas slimnieki, visbiežāk ir tumšas un drūmas, kā arī piesaista lielāku komentētāju uzmanību nekā veselo lietotāju fotogrāfijas.

«Tā kā sociālo tīklu popularitāte arvien pieaug, identificēt agrīnās depresijas pazīmes lietotājos, izmantojot algoritmu, ir kļuvis ļoti viegli. Nākotnē varētu tikt izstrādāta pat aplikācija, kas iesaka cilvēkam doties vizītē pie ārsta brīdī, kad mainās viņa interneta lietošanas paradumi,» komentēja pētnieks Kristofers Danforts.

Pētnieku izstrādātā datorprogramma izanalizēja 43 950 tūkstošus fotogrāfiju, ko sociālajos tīklos publicējuši 166 lietotāji, no kuriem 71 lietotājs bija diagnosticēts ar klīnisko depresiju. Šo lietotāju fotogrāfijas tika salīdzinātas ar mentāli veselo lietotāju fotogrāfijām un rezultātā atklājās vairākas zīmīgas korelācijas.

«Lai arī piemēru skaits bija relatīvi mazs, mums izdevās identificēt atšķirības starp depresīvo un veselo cilvēku publicētajām fotogrāfijām,» stāstīja viens no pētījuma autoriem Endrjū Rīzs.

Pētnieku komanda nākotnē ir nolēmusi paplašināt pētījuma praktiskās daļas dalībnieku skaitu, lai nostiprinātu algoritmu un panāktu tā globālu pielietošanu.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu