80% lietoto auto Latvijā tiek pārdoti nelegāli, uzsver asociācija (310)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Lielākā daļa jeb 80% lietoto automašīnu Latvijā tiek pārdotas nelegāli, apejot nodokļu nomaksu, trešdienas rītā intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» atzina Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Un lielākais tirdzniecības apjoms notiek portālā «ss.lv», kur nelegālie automašīnu tirgoņi izmanto dažādas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nemaksāšanas shēmas. Pēc Kulberga teiktā, lietotu automašīnu Latvijā legāli ar visiem nomaksātiem nodokļiem iegādāties ir ļoti problemātiski.

Viņš atzīmēja, ka ēnu ekonomika lietoto automašīnu tirdzniecībā ir ievērojami palielinājusies tieši pēdējo trīs gadu laikā, tādēļ ir atzīstama Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzsāktā cīņa par to, kas gan notiek ļoti lēni. «Es gan neaizstāvu VID rīcību [saistībā ar «ss.lv» slēgšanu]. Tā varēja būt korektāka un dienests varēja vairāk skaidrot savu rīcību. Taču «ss.lv» ir ēnu ekonomikas spogulis,» teica asociācijas vadītājs.

Viņš arī atzīmēja, ka nelegālie tirgoņi iegādājas automašīnas Vācijā, un tad tās pārdod no fiktīviem uzņēmumiem Latvijā, nemaksājot PVN. Tādēļ ir saprotama VID vēlme no «ss.lv» iegūt informāciju par šiem tirgotājiem. «Nav normāli, ka Latvijā mašīnas maksā lētāk nekā Vācijā, un tas ir tieši saistīts ar PVN nemaksāšanu,» teica asociācijas vadītājs.

Kulbergs uzskata, ka VID vajadzētu pielietot efektīvākas metodes ēnu ekonomikas apkarošanā auto tirdzniecības nozarē, kā, piemēram, savulaik izdarīja dienests Igaunijā. Tur tika veikti reidi autotirdzniecības plačos, un mašīnas, kurām nevarēja pierādīt legālo izcelsmi un nomaksātos nodokļus, tika konfiscētās. Tāpat ieņēmumu dienests var veikt kontrolpirkumus.

Viņš arī atzīmēja, ka jebkurš, kurš lietoto automašīnu tirdzniecībā vēlas darboties legāli un maksāt nodokļus, automātiski ir nekonkurētspējīgs augstās ēnu ekonomikas dēļ.

Kā ziņots, pirmdien pēc VID pieprasījuma «ss.lv» domēna vārds atslēgts. VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla «ss.lv» darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar «ss.lv» īpašniekiem saistītā uzņēmuma SIA «Internet» saimniecisko darbību. «Internet» 1.augustā pieņemto VID lēmumu par «Internet» saimnieciskās darbības apturēšanu 3.augustā ir pārsūdzējusi VID ģenerāldirektorei Cīrulei.

Sludinājumu portāls «ss.lv gan nomainījis domēna vārdu pret «ss.com», turpinot nodrošinot pakalpojumus.

Auto asociācija ir sabiedriska organizācija, profesionālu ražotājrūpnīcu, Latvijā oficiāli pilnvarotu auto importētāju un dīleru apvienība. Asociācijas prioritāte ir aizstāvēt biedru intereses sadarbībā ar dažādām valsts institūcijām un nodrošināt pircēju interešu ievērošanu attiecībā uz garantijām, servisu un informāciju.

Komentāri (310)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu