Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Zinātnieki: Kāpēc ir labi viskijam pievienot dažas lāses ūdens? (84)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: PantherMedia / Scanpix

Viskija pazinēji jau izsenis zina, ka dažas ūdens lāses šajā dzērienā, ievērojami uzlabo tā garšu, tomēr pētnieki šim trikam beidzot likuši zinātnisku pamatu un pierādījuši, ka ūdens tiešām liek viskijam garšot labāk.

Kā vēsta izdevums «Livescience», šis pētījums nākotnē var palīdzēt uzlabot medikamentus, kuru sastāvā ir alkohols, piemēram, klepus sīrupus.

«Šis pētījums var pozitīvi ietekmēt to, kā mēs veidojam šķidro medikamentu formulas,» žurnālistiem teica Zviedrijas universitātes ķīmiķis Bjorns Karlsons.

Vārda «viskijs» etimoloģija liecina, ka tas cēlies no gēlu valodas vārda «uisge», kas nozīmē «ūdens». Viskijs ir stiprs alkoholisks dzēriens, kas ir destilēts no miežiem vai rudziem, tomēr ASV populārais burbons tiek darināts no kukurūzas. Viskijs parasti tiek glabāts koka mucās.

Pirms viskijs tiek iepildīts pudelēs, tas tiek šķaidīts ar ūdeni, lai samazinātu tā stiprumu, bet zinošākie viskija dzērāji tam arī pirms lietošanas pievieno dažas lāses ūdens, tomēr līdz šim nebija skaidrs, kāpēc šāda viskija atšķaidīšana uzlabo tā garšu.

Lai atrisinātu šo mīklu, pētnieki izstrādāja īpašu datorsimulāciju, kurā varēja novērot, kā savā starpā iedarbojas viskija un ūdens molekulas. Lielāko uzmanību pētnieki veltīja tā saucamajai gvajakola (guaiacol) molekulai, kas ir saistīta ar Skotu viskijam raksturīgo dūmu piegaršu.

Scientific Reports

Komentāri (84)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu