/nginx/o/2018/07/30/11132190t1hca2c.jpg)
Saules pielietās Spānijas kulināros brīnumus savā virtuvē cenšas atdarināt daudzi. Viens no izplatītākajiem gardumiem ir tapas, par ko pat Spānijā nav vienotas versijas, kas tās īsti ir. Tapu variācijas ir visdažādākās un katrai Spānijas pilsētai sava. Tas, kas vieno visas tapas, ir to pasniegšanas veids – tās tiek servētas pirms maltītes un vienmēr kopā ar vīnu. «Rimi» vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics un gardēdis Normunds Baranovskis iesaka tapu recepti un tiem atbilstošus vīnus – šī kombinācija palīdzēs sajust Spānijas garšas tepat Latvijā.
Spānijā ir ļoti populāras gan karstas, gan aukstas mīdiju tapas, un tās ir viegli pagatavot ikvienam. Šīs jūras veltes izcili saskan ar Verdejo baltvīnu, kam raksturīga svaiga skābuma struktūra.
Nepieciešams:
- 900 g svaigu mīdiju čaulās
- ½ baltā sīpola
- 6 ķiploka daiviņas
- 500 ml sausa baltvīna
- 6 ēd. k. etiķa
- 2 ēd. k. kūpinātas spāņu paprikas
- Sāls pēc garšas
- Nerafinēta olīveļļa
Pagatavošana:
Mīdijas notīra un noskalo aukstā ūdenī. Liek katlā, ielej aptuveni 3 cm ūdens, uzliek vāku un vāra, kamēr čaumalas atveras. Mīdijas caurdurī noskalo ar vēsu ūdeni un ļauj atdzist. Tikmēr sasmalcina ķiploku daiviņas un sīpolu.
Pannā uzkarsē 2–3 ēdamkarotes eļļas, pievieno ķiplokus un sīpolus un cep, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Pannu noņem no karstuma, pievieno sāli, papriku, baltvīnu un etiķi. Maisa, līdz visas sastāvdaļas izšķīdušas.
Mīdijas izņem no čaulām. Pannu liek uz lēnas uguns, pievieno mīdijas, cep 3–4 minūtes, nepārtraukti maisot. Pirms pasniegšanas ļauj atdzist.
Pasniedz ar koka iesmiņiem un franču maizes šķēlītēm.