Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju pārņem ASV (506)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju trešdien pārņem Amerikas Savienotās Valstis, kas Lietuvas Bruņoto spēku aviācijas bāzē Šauļos rotācijas kārtībā šoreiz dislocējušas septiņus iznīcinātājus «F-15C Eagle».

Misijā piedalīsies aptuveni 140 karavīru, kas Lietuvā ieradušies no ASV spēku bāzes Lielbritānijā. Viņi nomainīs Polijas karavīrus, kas Baltijas valstu gaisa telpu sargājuši pēdējo četru mēnešu laikā.

Trešdien Šauļos notiks oficiālā kontingentu nomaiņas ceremonija, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Pēdējo divu gadu laikā Lietuvā vienlaikus bijuši dislocēti četri sabiedroto iznīcinātāji, kas veic patrulēšanu. Misija pastiprināta neilgi pirms septembrī gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām «Zapad».

Lietuvas Aizsardzības ministrijas paziņojumā mācības «Zapad» netiek pieminētas, vienīgi norādīts, ka tādējādi ASV «apliecina nesalaužamu apņemšanos garantēt Baltijas valstu drošību».

«Es to saistītu ar «Zapad». Par to tiešām iepriekš tika diskutēts, un mēs paši lūdzām, lai patrulēšanas misija tiktu nedaudz pastiprināta, bet, pastāvot lielākiem riskiem, pastiprināta vēl vairāk,» norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.

Viņš piebildis, ka lielāki papildspēki tuvākajā laikā Lietuvā nav gaidāmi.

«Šobrīd papildspēki nav gaidāmi, ja vien kaut kas nenotiktu, bet mēs ļoti ceram, ka nenotiks. Parasti sabiedroto spēki tiek palielināti, kad mēs rīkojam liela mēroga mācības. Šobrīd nevēlamies simetriju - kaimiņvalstī notiks lielas mācības, daudz karavīru, un mēs noteikti negribam, lai abās valstīs notiktu mācības ar palielinātiem spēkiem. Spriedze nav vajadzīga, tādēļ pie mums lielas mācības nenotiek; norisinās tikai plānveida mācības,» skaidrojis ministrs.

Pēc viņa teiktā, Vācijas vadītais NATO starptautiskais bataljons, rotācijas kārtībā izvietotie ASV sauszemes spēku rotas karavīri, palielinātā gaisa telpas patrulēšanas misija un kuģis, ko ASV plāno nosūtīt uz Baltijas jūru, ir tieši tāda apmēra spēki, kas atbilst «Zapad» riska līmenim.

«Tie nav sevišķi lieli spēki, tie ir tikai papildu savaldīšanas faktori līdztekus citiem sabiedroto spēkiem, un viss šis pasākumu komplekss neapšaubāmi ietilpst kopējā NATO solidaritātes un atturēšanas sistēmā,» norādījis Karoblis.

Pēc viņa rīcībā esošajām ziņām, lielāks iznīcinātāju skaits Lietuvā atradīsies visu kārtējo rotācijas periodu - līdz šā gada beigām.

ASV Gaisa kara spēku karavīri Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā piedalīsies piekto reizi.

Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību «Zapad» aktīvā fāze norisināsies no 14. septembra līdz 20. septembrim.

Baltkrievija paziņojusi, ka tajās piedalīsies tikai 12 700 karavīri, bet Lietuva uzskata, ka šis skaitlis mākslīgi pazemināts, sadalot mācības vairākās daļās, bet patiesais tajās iesaistīto karavīru skaits varētu sasniegt pat 100 000.

Kā atzīst Lietuvas militārais izlūkdienests, ļoti iespējams, ka mācību «Zapad 2017» scenārijā būs paredzēts bruņots konflikts ar NATO. Daļa no šīm mācībām norisināsies ļoti tuvu Lietuvas valsts robežām, tādēļ Lietuvas amatpersonas neizslēdz tīšu vai netīšu incidentu un provokāciju iespējamību.

Savukārt Maskava un Minska apgalvo, ka mācībām būs tikai aizsardzības raksturs.

Komentāri (506)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu