Alvis Hermanis atklāj, kādēļ teātrī notikusi «tīrīšana» (73)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunā Rīgas teātra (JRT) režisors Alvis Hermanis intervijā pastāstīja, kādēļ līdz ar jauno sezonu un pārvākšanos uz jaunajām telpām Miera ielā 58a nolemts atbrīvoties no daudziem aktieriem.

Viņš uzskata, ka Latvijā profesionālajos teātros štata aktieri savā ziņā ir neaizskarami, jo darba līgumi paredz, ka no viņiem nav iespējams atbrīvoties, ja vien aktieri nekļūst par alkoholiķiem vai nesāk uzvesties neadekvāti.

«Atklātā sarunā šīs problēmas esamību atzītu visi Latvijas teātri. Taču mūsu teātris rīkojas pirmais. Mūsu teātrī tiks saglabāts zelta kodols, bet pārējo trupas daļu gribam atvērt konkurencei. Aktiera mūžs nav tikai brīnišķa dziesma. Aktiera psihofiziskais aparāts ar gadiem mainās. Līdz ar to aktieri, kas reiz pieņemt darbā kā jaunie, ieejot vidējās paaudzes statusā, ne vienmēr spēj saglabāt konkurētspēju, īpaši, ja teātrī jau ir daudz jaudīgāki profesionāļi. [..]

Tiem, kas spēj pāriet nākamajā vecuma līmenī un pārslēgties uz jauniem skatuves ieročiem, atveras jaunas durvis. Tiem, kas to nespēj, jāmeklē cits darbs. Varbūt skarbi, bet tā ir patiesība,» intervijā ar žurnālu «Ieva» atklāja Hermanis.

Tāpat režisors izdevumam atklāja, ka teātris sezonu sāks jau ar jaunu nosaukumu - «JRT pie Dzemdību nama». Tas vienlaicīgi gan simbolizē pārdzimšanu, gan reklamē Dzemdību namu, skaidroja mākslinieks.

Kā jau ziņots, JRT mājas lapā ievietotā informācija liecina, ka no pamatsastāva štata vietās vairs nestrādās seši aktieri: Varis Piņķis, Edgars Samītis, Liene Šmukste, Iveta Pole, Andis Strods un Gatis Gāga.

Hermanis plāno nākamgad uzņemt jaunu aktieru kursu un gaidīs uz iestājeksāmeniem arī krievu tautības jauniešus, kuri ir spējīgi runāt labā latviešu valodā.

Kā zināms, teātris sezonu sāks 1. septembrī ar pirmizrādi režisora Alvja Hermaņa iestudējumam «Marķīze de Sada».

Jaunajā sezonā JRT izrādes iestudēs režisori Alvis Hermanis, Uldis Tīrons, Mārcis Lācis, Vladislavs Nastavševs, Viesturs Meikšāns, Kristīne Krūze un Māra Ķimele. JRT sezonu uzsāks ar 16 štata aktieriem (Inga Alsiņa-Lasmane, Baiba Broka, Jana Čivžele, Vilis Daudziņš, Jevgēnijs Isajevs, Andris Keišs, Elita Kļaviņa, Sandra Kļaviņa, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Kristīne Krūze, Regīna Razuma, Inga Tropa, Toms Veličko, Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš).

Komentāri (73)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu