Foto: Izsalkuši ļaudis Rīgā apmeklē «Burgeru festivālu» (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Sestdien, 2. septembrī, Doma laukumā visas dienas garumā notika pirmais «Rīgas Burgeru festivāls». 

Spītējot lietum, pirmajā «Rīgas Burgeru festivālā» par gardiem burgeriem rūpējās Gutenbergs Terase, Easy Beer, Prospekts 55, Steiku Haoss, ROOF Bar-B-Q & Music, Vest Pilsētas bars, Kolonāde. Mūsu stāsti.., Māris Jansons ar komandu u.c. burgeru virtuozi.

Paralēli burgeru gatavošanai un ēšanai visas dienas garumā notika arī dažādas sacensības, muzikāli priekšnesumi un paraugdemonstrējumi, piemēram, auto eksponātu aplūkošana, līnijdeju priekšnesumi, Elvisa Preslija līdzinieku konkurss, kā arī burgeru un hotdogu ātrēšanas sacensības.

«Rīgas Burgeru festivāls tiks ieturēts amerikāniskās noskaņās, jo gandrīz simts gadus atpakaļ tieši ASV, Konektikutā, Luis Lassens patentēja aizvērtu sviestmaizi ar karstu gaļas kotleti un dārzeņu pildījumu, un mēs vēlamies parādīt šīs kultūras vērtības. Šobrīd vispār lielā cieņā ir gastronomijas pasākumi ārpus ierastajām restorānu telpām, kuros iespējams iepazīt ne tikai Latvijas, bet arī citu zemju garšas. Tā ir iespēja arī lauzt priekšstatus par burgeru kā neveselīgu produktu - burgers ir ne tikai ēdiens, bet kultūras sastāvdaļa. Šāds pasākums noteikti piesaistītu ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī tūristus,» skaidro Rīgas Burgeru festivāla pārstāvis Edgars Svencis.

Burgera rašanās vēsture un nosaukums stiepjas līdz 1800. gadam, kad kāds vācu tirgonis vienā no saviem Āzijas braucieniem pamanījis, ka tatāri gaļu, kas paredzēta gatavošanai, pārvadā zem zirga sedliem. Šādā veidā jāšanas laikā tā tiek saspiesta un kļūst mīkstāka. Atgriežoties dzimtajā pilsētā Hamburgā, viņš piedāvāja savam pavāram sagatavot pusdienām paredzēto gaļas gabalu tieši šādā veidā. Izpresētā gaļa ēdājiem patika un aiz lepnuma par neordināro pieeju gaļas gatavošanā, ēdiens tika nodēvēts par Hamburgas gaļu. Kāds no vācu emigrantiem šo gaļas pagatavošanas recepti aizvedis uz ASV. Termins «hamburgers» pirmo reizi minēts 1834. gadā vienā no Ņujorkas restorāniem.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu