Daudzu ātrumu Eiropa var novest pie «jauniem Breksitiem», brīdina Polija (173)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Polijas prezidents Andžejs Duda otrdien brīdināja, ka daudzu ātrumu Eiropa var novest pie «jauniem Breksitiem» un Eiropas Savienības (ES) sabrukuma, pēc tam, kad ietekmīgās ES un eirozonas valstis Francija un Vācija atbalstīja daudzu ātrumu Eiropas modeli.

Eiropas Savienība ar dažām valstīm, kurām ir «spēcīgāks attīstības potenciāls un lielāka lemšanas spēja, un kuras oficiāli varēs pieņemt lēmumus par citu [valstu] labklājību, kļūs mazāk pievilcīga,» sacīja Duda.

Runājot par «austrumu Davosu» dēvētā reģionālā ekonomikas forumā Polijas kalnu kūrortpilsētā Kriņicā, Duda sacīja, ka «tas tiešām būtu [ES] beigu sākums». Viņš piebilda, ka «pieķeršanās ES samazināsies un izraisīs jaunus Breksitus».

Lielbritānijai gatavojoties atstāt ES, ir pastiprinājušās debates par daudzu ātrumu ES ideju, kurā dažas dalībvalstis izvēlētos integrēties straujāk par pārējām zināmās politikas jomās.

Polija un citas ES austrumu dalībvalstis, kas vēl nav pievienojušās eirozonai, ir nobažījušās, ka 19 valstu eirozona varētu integrēties dziļāk un straujāk, atstājot šīs valstis tālu aizmugurē.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pagājušonedēļ aicināja veidot daudzu ātrumu Eiropu, sakot, ka «avangarda» valstu kodolam vajadzētu būt vadībā, padziļinot ES integrāciju.

Makrona plāni ietver eirozonas budžeta izveidošanu, kuru pārraudzītu eirozonas finanšu ministrs un jauns parlaments, un tā būtu ievērojama institucionāla pārmaiņa.

Makronu atbalstīja Vācijas kanclere Angela Merkele, kura cer tikt pārvēlēta amatā pēc 24.septembrī gaidāmajām Vācijas parlamenta vēlēšanām.

Viņa arī sacīja, ka atbalsta ideju par eirozonas budžetu, lai no tā varētu piešķirt naudu vājākām eirozonas valstīm, kurām var būt vajadzīgs atbalsts grūtu ekonomikas reformu veikšanas gaitā.

Komentāri (173)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu