Pirmajam Latvijas Valsts prezidentam Jānim Čakstem – 158 (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tieši pirms 158 gadiem - 1859. gada 14. septembrī - dzimis pirmais Latvijas Valsts prezidents Jānis Čakste, kurš vēsturē iegāja kā Latvijas valsts patriots, cēls un gudrs vīrs, kura galvenais dzīves mērķis bija padarīt laimīgu latviešu tautu.

Čakste piedzima Jelgavas apriņķa Lielsesavas pagastā Čakstu-Zirņu mājās. Pamatskolas gadus pavadījis Annas elementārskolā, mācības turpināja Kurzemes guberņas ģimnāzijā Jelgavā. Īsi pēc vidusskolas pabeigšanas Čakste iestājās Maskavas Universitātē, lai studētu jurisprudenci. Jau studiju laikā Čakste nodibināja Maskavas latviešu studentu biedrību un organizēja Maskavas latviešu vakarus.

Pēc studiju gadiem Čakste atgriezās Latvijā un uzsāka darbu Kurzemes guberņas prokuratūrā, vēlāk darbojās par advokātu Jelgavā, bet 1889. gadā uzsāka darbu kā laikraksta «Tēvija» redaktors.

1906. gadā Čakste iesaistās politikā un 1918. gadā tiek ievēlēts par Tautas Padomes Prezidija priekšsēdētāju, savukārt 1922. gada 14. novembrī viņš atklāj Saeimu un tiek ievēlēts par pirmo Latvijas Valsts prezidentu, bet 1925. gada 6. novembrī tika ievēlēts par to atkārtoti.

Jānis Čakste mira 1927. gada 14. martā un ar savu darbības stilu un prasmēm lika pamatus Valsts prezidenta amata autoritātei.

Par godu pirmā Latvijas Valsts prezidenta dzimšanas dienai, piedāvājam iepazīties ar Rēzeknes Centrālās bibliotēkas apkopotiem, populārākajiem un vērtīgākajiem Jāņa Čakstes izteikumiem:

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu