Krievija varētu atteikties no «humānās palīdzības» sniegšanas Donbasam (462)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas valdība gatavojas atteikties no «humānās palīdzības» okupētajam Donbasam par labu projektu finansēšanai Krimā un Kaļiņingradā, vēsta Krievijas medijs RBK, atsaucoties uz avotiem valdībā. 

Kā raksta medijs, 1. septembrī pēc sapulces pie vicepremjera Dmitrija Kozaka Krievijas Finanšu ministrijai tika dots rīkojums «izslēgt no 2018. gada federālā budžeta, kā arī 2019.-2020. gada plānotā perioda izdevumus par humānās palīdzības sniegšanu atsevišķām teritorijām».

Pēc federālā ierēdņa, kā arī divu Kremlim pietuvinātu amatpersonu teiktā, formulējums «atsevišķas teritorijas», visticamāk, attiecas tieši uz pašpasludinātajām Doņeckas un Luhanskas «tautu republikām».

Finanšu ministrija, tāpat arī Kozaka pārstāvis atteicās komentēt šo informāciju, savukārt Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs ignorēja žurnālistu pieprasījumu. Okupēto teritoriju pārstāvji arī ignorējuši žurnālistu zvanus.

RBK aprēķinājis, ka kopējā summa, kas nepieciešama projektiem Kaļiņingradas apgabalā un anektētajā Krimā, ir aptuveni 2,4 miljardi eiro trīs gadu laikā.

Krievijas Politisko tehnoloģiju centra pirmais viceprezidents Aleksejs Makarkins paziņojis, ka šāds līdzekļu sadalījums nāk par labu tiem reģioniem, kurus Krievija jebkurā gadījumā negrasās atdot, bet nākotnē par Donbasa «republikām» tā nav pārliecināta.

Pagaidām gan nav skaidrs, kas tieši tiek saprasts ar «finansējumu humānajai palīdzībai», taču, visticamāk, tas ir viens no vairākiem okupēto teritoriju finansējuma kanāliem.

Presē vairākas reizes ir bijuši publicēti cipari par iespējamu Krievijas palīdzību teroristiskajiem veidojumiem Donbasā. Aģentūra «Bloomberg» aprēķinājusi, ka Krievija ik mēnesi pārskaita «Doņeckas tautas repbulikai» 2,5 miljardus rubļu (aptuveni 36,5 miljonus eiro) pensiju izmaksai, lai gan Krievijas Finanšu ministrija ir noliegusi, ka valsts budžetā būtu tādi izdevumi.

2017. gada februārī Ukrainas drošības dienests paziņoja, ka «Luhanskas tautas republikas» budžetā pirmajā ceturksnī gaidāma naudas ieplūšana 160 miljonu eiro apmērā, no kuriem aptuveni 130 miljoni ir palīdzība no Krievijas valdības.

Kopš 2014. gada augusta Krievija uz Donbasu nosūtīja 68 autokolonnas ar «humāno kravu». Tāpat Krievija «humānajā programmā» piegādā elektroenerģiju uz «Luhanskas tautas republiku».

Komentāri (462)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu