Tuvojoties Irākas kurdu referendumam, Kirkūkā izcēlušās sadursmes (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Irākā daudznacionālajā Kirkūkas pilsētā varasiestādes izsludinājušās komandanta stundu pēc sadursmēm, kas laikā, kad notiek gatavošanās Irākas kurdu neatkarības referendumam, izraisījušās kurdu un turkmēņu starpā, otrdien pavēstīja par Irākas Turkmēņu frontes birojiem atbildīgā amatpersona.

Bruņoti cilvēki, kas braukuši ar motocikliem, pirmdienas vakarā apšaudījuši šīs turkmēņu organizācijas biroju. Apsargi atklājuši atbildes uguni, vienu uzbrucēju nogalinot un divus ievainojot, sacīja Mohammeds Samaans Kanaans.

Pēc dažām stundām ieradusies policijas patruļa, arī nogalinātā uzbrucēja brālis, un uzbrukusi citam birojam, izraisot sadursmes.

Sadursmes izbeigušās, kad notikuma vietā ieradies liels pūlis, kurā bijuši dažādu tautību pārstāvji.

Irākas kurdi pirmdien grasās rīkot neatkarības referendumu kā autonomajā Kurdistānas reģionā, tā arī strīdus teritorijās, ieskaitot Kirkūkas provinci.

Province atrodas centrālās valdības pārziņā, bet pretenzijas uz to ir arī Kurdistānas reģionam.

Kirkūkas provincē dzīvo kā kurdi, tā arī arābi un turkmēņi.

Irākas diktatora Sadama Huseina varas gaidos tika īstenota Kirkūkas provinces arabizācijas politika, izspiežot no tās kurdus un citas mazākumtautības, un izmitinot reģionā arābu kolonistus.

Centrālā valdība Bagdādē kategoriski iebilst pret plānoto referendumu, kas esot nelikumīgs un antikonstitucionāls. Lai gan plebiscīts nav juridiski saistošs, tas galu galā var novest pie reģiona neatkarības.

Referendumu nosoda arī Irākai kaimiņos esošā Turcija un Irāna, kur arī mīt lielas kurdu minoritātes. Bažas par to paudušas arī ASV un citas rietumvalstis.

Irākas Kurdu apgabals tika izveidots 1992.gadā un ieguva oficiālu autonomiju pēc tam, kad 2003.gadā ASV vadītā iebrukuma rezultātā tika gāzts Sadama Huseina režīms.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu