Pētījums: Ar cigarešu dūmiem piesūkušās drēbes var izraisīt vēzi (37)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: mattvrhodes, CC BY-NC 2.0

Zināms, ka apģērbs, mēbeles un paklāji var pamatīgi piesūkties ar cigarešu dūmu aromātu, ja telpā, kur šīs lietas atrodas, tiek smēķēts. Jaunā pētījumā atklāts, ka smaka var būt ne tikai nepatīkama, bet ievērojami kaitēt cilvēka smadzenēm un aknām.

Clinical Science

Peļu organismā bija ievērojami palielinājies arī kortizola līmenis, vājinājusies imūnsistēma un parādījušās diabēta pazīmes.

«Lai arī eksperiments netika veikts ar cilvēkiem, tomēr visiem būtu jāuzmanās no viesnīcu istabiņām, automašīnām un mājām, kur tiek smēķēts,» komentēja pētījuma autore Manuela Martinsa-Grīna.

Toksīni no cigarešu dūmiem var saglabāties uz dažādām virsmām gadiem ilgi, kā arī iesūkties smēķētāju matos, ādā un drēbēs. Tabakas dūmi sajaucas ar putekļiem, nosēžas uz virsmām un pat iekļūst porainās lietās, piemēram, sienas paneļos. Rezultātā šie nosēdumi var jau mēneša laikā kaitēt cilvēkam un pat izraisīt vēzi.

Pētnieki piemetina, ka eksperimentus drīzumā vajadzētu sākt arī ar cilvēkiem, lai novērotu cigarešu dūmu nosēdumu ietekmi uz to organismu.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu