Uzņēmēji ceļ trauksmi par pamatīgi ieilgušo kases aparātu reformu (37)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pamatīgi ievilkusies vērienīgā kases aparātu reformas ieviešana, ar kuru valsts cer mazināt izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Daži uzņēmēji ceļ trauksmi, jo bažījas, ka kases aparāta neesamības dēļ var pat nākties slēgt veikalu, sestdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

«Situācija ir diezgan traģikomiska. Vēl līdz šim brīdim šie te kases aparāti nav sertificēti un arī nav īsti skaidrības par to, kad tad varētu parādīties,» tā situāciju raksturo SIA «KL Retail» īpašnieks Kristaps Lūsis, kura 16 Latvijas tirgotāju savienības jeb «Lats» veikalu tīklā joprojām darbojas vecie kases aparāti.

Jūlijā jaunām prasībām atbilstoši kases aparāti bija jāsāk lietot lielai daļai uzņēmumu. Tad Kristapam kases aparātus apkalpojošie dienesti solīja ierīces piegādāt tuvāko divu nedēļu laikā, bet šis termiņš pamatīgi ievilcies. Uzņēmēju satrauc situācija - ja kāds no kases aparātiem salūzīs, jo vietā nav ko likt, un tad var pat nākties apturēt veikala darbību. Un viņš tāds nav vienīgais. «Dotajā brīdī šis te uzņēmējs paliek bez šī te kases aparāta. Līdz ar to situācija diezgan bēdīga izveidojusies,» saka Kristaps.

Kristaps tāpat kā daudzi citi tirdzniecības uzņēmumi savos veikalos vēlas uzstādīt tā sauktos hibrīdaparātus, kas sasaistāmi ar datoru, bet kuru sertificēšana šobrīd izrādījies pamatīgs klupšanas akmens. Tomēr situācija, kad uzņēmējs var vienkārši palikt bez ierīces, ar ko strādāt, Valsts ieņēmumu dienests (VID) nepiekrīt. «Tāda situācija nevarētu būt, jo es domāju, ka uzņēmēji nedaudz pārspīlē šo situāciju. Viņi stāsta vienu, kad it kā nav, bet ja mēs sazināmies ar apkalpojošiem dienestiem, tad faktiski ir ko izvēlēties,» norāda VID Nodokļu kontroles pārvaldes pārstāve Aiva Sotniece.

Ieņēmumu dienests kā vienu no risinājumiem iesaka iegādāties jau sertificētu parastu kases aparātu, kuru, kā sola ražotājs, pēc tam par nelielu piemaksu varēs pārveidot par hibrīdu. Vai arī, ja ir pietiekami liels apgrozījums, iegādāties, kases sistēmas. Tomēr uzņēmējs norāda: sertificēto kases aparātu atmiņa ir krietni par mazu, bet kases sistēmas ir pārāk dārgas. Bet, kad būs hibrīdaparāti, ziņu nav pat ieņēmumu dienestam. «Pēc mūsu saņemtām ziņām, ir tā, ka ne visi apkalpojošie dienesti šīs iekārtas iesnieguši tādā atbilstībā, ka saņem ātrāk laikā atbilstību. Ir pat vairākas iekārtas, ir testētas vairāku mēnešu garumā,» saka VID pārstāve.

VID kopumā neatzīst, ka kases aparātu ieviešanas process būtu neveiksmīgs. «VID ieskatā kases aparātu reforma norit ļoti veiksmīgi. Uz pašreizējo brīdi jau ir nomainīti vairāk nekā 14 000 elektroniskās ierīces un iekārtas, tā ir aptuveni trešā daļa no visiem nodokļu maksātājiem, kuriem bija viņas jānomaina šajā posmā. Visvairāk ir nomainīti parastie kases aparāti.»

Pēc LNT uzrunāto ekspertu skaidrotā, jaunās prasības hibrīdiem ir grūti izpildāmas, līdz ar to piepildījies tas, par ko atbildīgās iestādes brīdinātas jau iepriekš. «Bija jāieklausās vārdos, ko teica Latvijas Tirgotāju asociācija, ko teica rūpniecības kamera par termiņu pārlikšanu nedaudz tālāk vai arī par ieviešanas periodu, kas tiktu noteikts pāris gadus,» vērtē Kristaps.

Šobrīd vairs nav nosprausts konkrēts termiņš, kad uzņēmumiem jābūt ieviestiem jaunajām prasībām atbilstošiem kases aparātiem, kuri vēl atrodas sertifikācijas procesā. Un daudzi uzņēmēji pat tāpēc vairs nesatraucas par ierīču nomaiņu. Šī situācija gan var nepatikt tiem, kuri kases aprātus jau mainījuši, jo viņus VID drīz sāks pārbaudīt.

Tikmēr Eiropas Komisijas Izaugsmes ģenerāldirektorāts sācis izskatīt Latvijas Tirgotāju asociācijas vasarā iesniegto sūdzību par kases aparātu reformu un lūdzis papildu informāciju asociācijai par kases aparātu sertifikācijas īpatnībām Latvijā, kā arī par sertifikācijas augstajām izmaksām.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu