Irākas kurdi sākuši balsošanu par Kurdistānas neatkarību (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Irākas kurdu apdzīvotajās teritorijās pirmdien sākusies balsošana referendumā par Kurdistānas neatkarību, pret ko kategoriski iebilst Irākas centrālā valdība Bagdādē.

Irākas Kurdu autonomā apgabala prezidenta Masuda Barzani ierosinātā referenduma rezultāts nebūs juridiski saistošs, taču tas galu galā var novest pie reģiona neatkarības.

Balsošana notiks trīs Irākas Kurdistānas reģiona provincēs - Dahūkā, Erbīlā un Suleimānījā, kā arī strīdus teritorijās, ieskaitot Kirkūkas provinci.

Irākas valdība kategoriski iebilst pret plānoto referendumu, uzskatot to par nelikumīgu un antikonstitucionālu. Bagdāde brīdinājusi, ka īstenos visus pasākumus, kas nepieciešami valsts vienotības saglabāšanai, un draudējusi atņemt reģionam peļņu no naftas.

Bažas par referendumu paudušas arī ASV un citas rietumvalstis, kā arī Irāna un Turcija, kas nevēlas separātisku noskaņojumu uzliesmošanu savu kurdu vidū.

Irākas Kurdu apgabals tika izveidots 1992.gadā un ieguva oficiālu autonomiju pēc tam, kad 2003.gadā ASV vadītā iebrukuma rezultātā tika gāzts Sadama Huseina režīms.

Kurdu kompakti apdzīvotā teritorija mūsdienās ir sadalīta starp Turciju, Irāku un Sīriju, kā arī Irānu.

Suleimānījā 40 gadus vecais Dijars Omars ieradās balsot tradicionālajā kurdu apģērbā.

«Mēs iegūsim neatkarību caur vēlēšanām. Es esmu sajūsmā, būt pirmais vēlētājs. (..) Es esmu tik priecīgs, ka varu piedalīties šajā neatkarības balsojumā savas dzīves laikā,» sacīja Omars.

Tikmēr pie vēlēšanu iecirkņa reģiona galvaspilsētā Erbīlā veidojās gara vēlētāju rinda. Daudzi bija ieradušies jau pirms iecirkņa atvēršanas, lai būtu pirmo balsotāju vidū.

Viens no vēlētājiem bija atvedis līdzi govi, lai upurētu to par godu jaunas valsts dzimšanai.

Referendumā ir tiesības piedalīties vairāk nekā 5,3 miljoniem reģistrēto vēlētāju, un darbojas 12 072 vēlēšanu iecirkņi, kas būs atvērti 12 stundas.

Kirkūkā pa mošeju skaļruņiem izskanējuši aicinājumi iedzīvotājiem doties balsot.

Sākotnējie rezultāti gaidāmi 24 stundas pēc balsošanas beigām, bet nav šaubu, ka vairums nobalsos par Kurdistānas neatkarību.

Barzani svētdien paziņoja, ka referendums notiks, kā plānots.

Viņš gan uzsvēra, ka referendums nav domāts robežu noteikšanai, bet ilgstoša dialoga sākšanai ar Bagdādi, lai atrisinātu problēmas.

Viņš sacīja, ka referendums ir tikai pirmais solis garā procesā, cenšoties vienoties par neatkarību, bet uzsvēra, ka reģiona partnerība ar centrālo valdību Bagdādē ir beigusies.

Tikmēr Irākas premjerministrs Haiders al Abadi solījis īstenot «nepieciešamos pasākumus» valsts vienotības saglabāšanai, šikāk gan nepaskaidrojot, ko tas varētu nozīmēt.

Arī Irāna svētdien pastiprinājusi spiedienu uz Erbīlu, paziņojot, ka bloķējusi visus lidojumus uz un no Kurdistānas.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu