Arheologi beidzot noskaidrojuši, kā tika celtas Gīzas piramīdas (191)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Tehnoloģijas, kas tika izmantotas, lai uzceltu Gīzas piramīdas, ir gadsimtiem ilgi bijušas viena no pasaules lielākajām mistērijām. Tomēr arheologi beidzot noskaidrojuši, kā bronzas laikmeta cilvēki ar tik ierobežotām iespējām, varēja pārvietot vairāk nekā divas tonnas smagos akmens bluķus un uzcelt vienu no septiņiem pasaules brīnumiem – Heopsa piramīdu.

Heopsa piramīda līdz pat viduslaikiem bija lielākā cilvēku radītā būve pasaulē, kuras celtniecības tehnoloģijas gadsimtiem ilgi bijusi mistērija. Arheologi, atklājot jaunus papirusus un citus artefaktus, beidzot noskaidrojuši, ka strādnieki, lai pārvietoto 170 tūkstošus tonnas ar akmens bluķiem no 800 kilometrus tālās kaļķakmens ieguves vietas, izmantoja īpašas laivas, kas būvmateriālus veda pa Nīlu un īpaši izveidotiem kanāliem. Turklāt laivas bija sasietas kopā ar virvēm.

Atrastā papirusa ruļļa autors ir antīkais būvdarbu vadītājs Merers, kurš, piramīdu celšanas laikā, veica detalizētus dienasgrāmatas pierakstus. Šī dienasgrāmata ir pirmais atrastais pirmavots, kas apraksta piramīdu celšanas tehnoloģiskās nianses un laivu lomu tajās, vēsta ārvalstu mēdiji.

Savā dienasgrāmatā Merers arī apraksta, kā viņa strādnieku komanda izveidoja kanālus, lai ar laivām varētu piekļūt piramīdu tuvumā.

Lai arī sen jau bija zināms, ka būvmateriāli, kas veido piramīdas, tika iegūti ievērojamā attālumā no pašām piramīdām, īsti nebija skaidrs, ar kādām metodēm šis materiāls tika nogādāts piramīdu būvniecības laukumā.

«Mēs atklājām jaunu kanālu, kas, visticamāk, bija galvenais būvmateriālu piegādes ceļš,» komentēja arheologs Marks Lēners.

Komentāri (191)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu