Astoņas lietas, ko sievietes Saūda Arābijā joprojām nedrīkst darīt (102)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan Saūda Arābijas karalis Salmans apsolījis daudzas reformas sieviešu kārtas pilsonēm, daudzus svarīgus lēmumus sievietes joprojām nevar pieņemt pašas, vēsta izdevums «The Independent». 

Ziņa, ka Saūda Arābijā tiks atcelts aizliegums sievietēm vadīt automašīnu, tika uzņemta ar gavilēm gan valsts iekšienē, gan ārpus tās. Saūda Arābija ir vienīgā valsts pasaulē, kas neatļauj sievietēm vadīt automašīnu.

Šis jautājums uzskatāmi parāda visus cilvēktiesību pārkāpumus, ar kuriem saskaras Saūda Arābijas sievietes, pār kuru dzīvi daudzās jomās kontroli uzņemas viņu vīri, dēli vai tēvi.

Saūda Arābijas sociālantropoloģijas profesore Madavi al Rasheda norāda, ka aizliegums vadīt automašīnu ir tikai viens no būtiskiem jautājumiem. «Ir noteikti ierobežojumi, kuri vēl joprojām pastāv, un priekšā ir liela cīņa un garš ceļš līdz nopietnai vienlīdzībai,» norāda profesore.

Karalis Salmans un kroņprincis Muhameds bin Salmans izstrādājuši ekonomisko un sociālo reformu plānu «Vision 2030», kas paredz modernizēt Saūda Arābiju.

Kamēr pagaidām izstrādāti tikai reformu solījumi, aicinām iepazīties ar lietām, ko Saūda Arābijā joprojām nedrīkst izlemt sievietes.

Precēties

Atļauju apprecēties piešķir sievietes aizbildnis. Sievietēm, kuras vēlas apprecēt ārzemnieku, jāsaņem atļauja no iekšlietu ministrijas, un laulība ar ne musulmaņu vīrieti ir praktiski neiespējama.

Atvērt savu bankas kontu

Lai gan ir daži darbi, ko sievietes valstī var darīt bez vīriešu atļaujas, piemēram, strādāt par pārdevēju, viņām nav atļauts atvērt savu bankas kontu un kontrolēt savas finanses bez atļaujas.

Saņemt taisnīgu tiesu

Sievietes liecība ir tikai puse no vīrieša liecības Saūda Arābijas tiesu sistēmā. Tāpat sievietes saņem tikai pusi no mantojuma, kas pienākas viņas brāļiem.

Ceļot

Pases un identifikācijas kartes var saņemt tikai ar vīriešu kārtas pavadoņa atļauju. Parasti sievietes vienas nevar arī atstāt māju.

Ģērbties, kā pašām tīk

«Ģērbšanās skaistumam», tāpat kā pieticīgs apģērbs un meikaps ir pretlikumīgs. Abaija - garš mētelis virs drēbēm - sabiedrībā jānēsā visām sievietēm, lai gan pēdējos gados ir «mīkstinājušies» likumi par to krāsu, ornamentiem un lakatiem, ar ko papildināt tērpu.

Sazināties ar vīriešiem

Sarunas un laiks, kas pavadīts ar citiem vīriešiem, kuri nav ģimenes locekļi, ir ierobežots. Restorānos, universitātēs un citās publiskās vietās ir divas telpas: ģimenei un vīriešiem.

Meklēt svarīgu medicīnisku palīdzību

Pat dzīvību glābjošām operācijām un procedūrām jābūt rakstiski apstiprinātām no vīriešu kārtas radinieka.

Aizbildniecība pār bērniem

Šķiršanās gadījumos, sievietēm ir atļauta aizbildniecība pār bērniem tikai līdz noteiktam vecumam: zēniem - septiņi gadi, meitenēm - deviņi gadi.

Komentāri (102)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu