Latvija joprojām nav izpildījusi līdzšinējo bēgļu kvotu (69)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvija neuzņems vairāk bēgļu kā paredz līdzšinējās vienošanās, aģentūrai LETA sacīja Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) pārstāvis Andrejs Vaivars.

Viņš stāstīja, ka Eiropas Komisija (EK) ir izteikusi aicinājumu Eiropas Savienības dalībvalstīm uzņemt vairāk bēgļu kā paredzēts līdz šim panāktajās sarunās.

Tomēr Latvijai šis jautājums neesot aktuāls, jo, kā norādīja Vaivars, Latvija joprojām nav izpildījusi līdzšinējo bēgļu kvotu.

Iekšlietu ministrijā (IeM) aģentūrai LETA norādīja, ka attiecībā uz EK turpmākajiem soļiem, kas ietver plašu jautājumu spektru - atgriešanas politikas stiprināšanu, sadarbību ar trešajām valstīm migrācijas plūsmu mazināšanā, tai skaitā arī dalībvalstu jaunu apņemšanos patvērum meklētāju pārvietošanā, nākotnē tiks lemts dažādu Eiropas Savienības institūciju līmenī.

Šobrīd EK runā tikai par brīvprātīgu dalību, par ko Latvija arī līdz šim ir iestājusies. Latvijas pozīcija ir, ka solidaritāte ir daudzšķautņaina, un uzskata, ka pārvietošana ir tikai viens no elementiem, kas īstenojams tikai kopā ar citiem pasākumiem, informēja IeM.

Latvija vienmēr ir iestājusies par cēloņu risināšanu migrācijas plūsmu mazināšanā, tai skaitā organizētās noziedzības un kontrabandistu apkarošanā. Latvijas pozīcija vienmēr ir uzstājusi uz brīvprātību jebkādos ar pārvietošanu saistītos pasākumos, norādīja ministrijā.

ES pārvietošanas programmas ietvaros Latvija līdz šim ir pārvietojusi 65% no kopējā ieplānotā patvēruma meklētāju skaita. Šobrīd mūsu uzdevums ir šīs apņemšanās ietvaros solidāri turpināt pildīt savas saistības, lai kopumā no Grieķijas, Itālijas un Turcijas pārvietotu 531 peronu. Šīs apņemšanās ietvaros Latvija neuzņems vairāk personu.

IeM atgādina, ka šobrīd Patvēruma likums nosaka, ka jebkura jauna dalība, kas saistīta ar patvēruma meklētāju pārvietošanu vai pārcelšanu tiek pieņemta, pamatojoties uz Saeimas lēmumu.

EK šā gada 27. septembrī nāca klajā ar jaunu plānu, kas paredz tiešā veidā no Āfrikas, Turcijas un Tuvajiem Austrumiem nākamo divu gadu laikā uzņemt 50 000 patvēruma meklētāju, lai novērstu migrantu došanos bīstamajā ceļā pāri Vidusjūrai.

EK paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis plānā piedalīsies brīvprātīgi. Tāpat EK norādīja, ka šo dalībvalstu atbalstam atvēlēti 500 miljoni eiro.

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu