Šadurskis: Nākamā gada budžets izglītības jomā ir labs (40)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

2018.gada budžets izglītības jomā vērtējams kā labs, uzskata izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē Šadurskis, informējot par nākamā gada budžetu un tā prioritātēm izglītībā un zinātnē, sacīja, ka 2018.gada budžeta sagatavošanā izdevies paveikt vairāk nekā cerēts.

Ministrs atzina, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pieprasījums prioritārajiem pasākumiem tradicionāli bijis nesalīdzināmi lielāks par reālo piešķīrumu. IZM nākamajam gada papildu prasīja 48,1 miljonu eiro, savukārt 2018.gada budžetā iezīmēti 14,873 miljoni eiro. Šadurskis skaidroja, ka lielais finanšu pieprasījums saistīts tostarp ar Zinātniskās darbības likumā un Augstskolu likumā iekļauto normu par ikgadēju finansējuma pieaugumu nozarēm, kas gan ne reizi nav ticis īstenots.

Šadurskis pauda gandarījumu par finansējuma pieaugumu augstskolu pedagogu atalgojumam - šim mērķim 2018.gadā saskaņā ar pedagogu atalgojuma reformu, kas paredz 10% pieaugumu trīs gadus pēc kārtas, iezīmēti 2,217 miljoni eiro. Savukārt 2019.gadā atalgojuma palielināšanai paredzēta divreiz lielāka summa - 4,435 miljoni eiro.

«Finanšu puse ir nodrošināta pilnam atalgojuma reformas modelim. Vēl nāk pārējie resori, ne tikai IZM - kopumā 3,6 miljoni eiro 2018.gadā un 7,4 miljoni eiro 2019.gadā pa visiem resoriem. Par šo pozīciju ārkārtīgi liels prieks,» pauda politiķis.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka «beidzot mums ir papildu finansējums zinātnei, ko varēs ieguldīt fundamentālajos un lietišķajos pētījumos» - šim mērķim paredzēti 1,4 miljoni eiro. Viņš gan atzina, ka šī summa nav iekļauta zinātnes bāzes finansējumā, līdz ar to 2019.gadā budžeta veidošanas procesā būs jārunā par papildu finansējuma iestrādi trīs gadu ietvara budžetā.

Šadurskis atgādināja, ka zinātnei nākamajā gadā būs pieejami papildu vēl divi miljoni eiro no Ekonomikas ministrijas un šī summa gan būs iekļauta zinātnes bāzes finansējumā. «Ejam uz to, ka ministrijām ir jāatsaucas uz zinātnes un pētījumu finansēšanu,» skaidroja politiķis.

Lai sagatavotos lielajam akreditāciju vilnim, nākamajā gadā būs pieejami 551 203 eiro studiju programmu sagatavošanai nākamā posma akreditācijai STEM un pedagoģijas (matemātika) jomā, skaidroja Šadurskis.

Vēl 329 520 eiro nākamajā gadā paredzēti sociālā atbalsta sistēmas izveidei vispārējās izglītības pedagogiem, kuri trīs gadu pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas pašvaldību dibināto skolu likvidācijas vai reorganizācijas gadījumā zaudēs darbu.

Nedaudz vairāk - 340 717 eiro - 2018.gadā iezīmēti atbalstam latviskajai izglītībai diasporā un latviešu valodas apguvei, savukārt vēl 350 000 eiro paredzēti atbalsta mehānismiem jaunatnes organizācijām.

Lai nodrošinātu valsts funkciju sporta nozarē izpildi nemainīgā līmenī, nākamajā gadā papildu paredzēts piešķirt 2,398 miljonus eiro, savukārt papildu investīciju valsts nozīmes sporta infrastruktūras attīstības projektu īstenošanai apjoms sasniegs 5,9 miljonus eiro. Tāpat papildu paredzēti 1,2 miljoni eiro Paralimpiskā centra izveidei.

Kopumā nākamajā gadā IZM resorā izdevumi paredzēti 395,453 miljonu eiro apmērā. Savukārt mērķdotācijas pašvaldībām apmērs nākamgad paredzēts 349,904 miljonu eiro apmērā.

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu