Nobela balva literatūrā piešķirta britu rakstniekam Kadzuo Išiguro (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

2017. gada Nobela balva literatūrā piešķirta japāņu izcelsmes britu rakstniekam Kadzuo Išiguro, ceturtdien paziņoja Zviedrijas Akadēmija.

Išiguro «romānos ar lielu emocionālo spēku atklājis bezdibeni zem mūsu iluzorās saites ar pasauli», paziņoja akadēmija.

Viens no pazīstamākajiem Išiguro darbiem ir 1989.gadā iznākušais romāns «The Remains of the Day» («Dienas atlikusī daļa»). Romāns tika ekranizēts ar aktieriem Entoniju Hopkinsu un Emmu Tompsoni galvenajās lomās un filma saņēma astoņas «Oskara» nominācijas.

«Tēmas, ar kurām Išiguro tiek asociēts visvairāk, jau atrodas šeit: atmiņa, laiks un pašapmāns,» norādīja akadēmija. «Tas ir īpaši pamanāms viņa visslavenākajā romānā «The Remains of the Day». Išiguro darbiem raksturīgs rūpīgi atturīgs izpausmes veids, neatkarīgi no esošajiem notikumiem.»

Išuguro dzimis 1954. gadā Nagasaki, Japānā, bet piecu gadu vecumā ar ģimeni pārcēlās uz Lielbritāniju. Pašreiz viņš dzīvo Londonā ar savu sievu un meitu.

Vairāki viņa romāni tulkoti latviešu valodā - «A Pale View of Hills» («Tāla kalnu ainava»), «An Artist of the Floating World» («Gaistošās pasaules mākslinieks»), «The Remains of the Day» («Dienas atlikusī daļa»), «When We Were Orphans» («Kad mēs bijām bāreņi») un «Never Let Me Go» («Neļauj man aiziet»).

Šogad akadēmija izvērtēja 195 nominantus, no kuriem tika atlasīti pieci finālisti. Pati akadēmija finālistu sarakstu nepublisko, bet nominantu vārdi tiek turēti slepenībā 50 gadus.

Pērn akadēmija daudziem par pārsteigumu Nobela balvu literatūrā piešķīra ASV dziedātājam un dziesmu autoram Bobam Dilanam.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu