Foto: Rīgas biržu pieskandina «Skaņu mežs» (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/Apollo

Nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu mežs» šogad atzīmē savu 15. gadskārtu, un piektdien, 6. oktobrī tika atklāts ar koncertvakaru mākslas muzejā «Rīgas Birža».

Pasākumā uzstājās britu elektro-akustiskās improvizācijas «krusttēvi» «AMM», eksperimentālā vokāliste Sofija Jernberga (Sofia Jernberg), pianists Stīvens Grū (Stephen Grew) un islandiešu laikmetīgās mūzikas ansamblis «Nordic Affect».

«AMM» ir pagājušā gadsimta 60. gados dibināta britu grupa, kam piedēvē pionieru statusu akadēmiskās mūzikas, minimālisma un ambientās mūzikas ietekmētā elektro-akustiskajā improvizācijā. Grupa uz skatuves kāpa «zelta sastāvā» – ilgstošajiem dalībniekiem Edijam Prevo (Eddie Prevost, perkusija) un Džonam Tilburijam (John Tilbury, klavieres) pievienojās arī Kīts Rovs (Keith Rowe, ģitāra un elektronika), kurš trīspadsmit gadus atpakaļ bija pametis grupu. Trijotnes atkalapvienošanās notika par godu ansambļa 50. jubilejai, un kļuva par 2015. gada Hadersfīldsas Laikmetīgās mūzikas festivāla galveno notikumu.

Dziedātāja un komponiste Sofija Jernberga (Sofia Jernberg) ir dzimusi Etiopijā, bet šobrīd bāzējas divās pilsētās – Oslo, Norvēģijā un Stokholmā, Zviedrijā. Viņa aktīvi darbojas mūzikas laukā un ir viena no modernā džeza okteta Paavo un laikmetīgās mūzikas kvarteta «The New Songs» vadītājām un komponistēm. Jernberga guvusi kritiķu atzinību ar savu eksperimentālo dziedāšanu un spēju izdziedāt sarežģītas kompozīcijas.

Islandiešu laikmetīgās mūzikas ansambļa «Nordic Affect» dalībnieces ir Halla Steinuna Stefansdotira (Halla Steinunn Stefánsdóttir, vijole), Guruna Hrunda Harardotira (Gudrún Hrund Hardardóttir, alts), Džordžija Brauna (Georgia Browne, flauta), Hanna Loftsdotira (Hanna Loftsdóttir, čells un gamba) un Guruna Oskarsdotira (Gudrún Óskarsdóttir, klavesīns). Ansambļa mūzikas radīšanas process pamatā ir līdzīgu mūzikas formu uzlūkošana no dažādām perspektīvām un eksperimentēšana, ieejot jaunās muzikālās teritorijās. Ansamblis izveidojās 2005. gadā - viņas vienoja interese veidot jaunas kompozīcijas uz 17. un 18. gadsimta mūzikas pamata.

«Skaņu meža» līdzdibināto novatoriskajai mūzikai veltīto platformu SHAPE pasākuma programmā pārstāvēs Lankasteras pianists Stīvens Grū (Stephen Grew), kura spontānās kompozīcijas tikušas salīdzinātas gan ar avangarda komponistu Konlona Nankarova (Conlon Nancarrow) un Eliota Kārtera (Elliott Carter) klaviermūziku, gan ar Eiropas brīvās improvizācijas veterāna Freda van Hova (Fred van Hove) daiļradi. Grū ir attīstījis atonālu, dinamisku un no džeza visai attālinātu improvizēšanas stilu.

«Skaņu mežs 2017» turpināsies mūzikas namā «Daile» 13. un 14. oktobrī. Citu starpā uzstāsies japāņu trokšņu mūzikas ikona Merzbow, «footwork» žanra novatore Jlin, «dub» tehno veterāni Porter Ricks, «jaunās sarežģītības» komponists Džeimss Dilons un hip-hopa duets Shabazz Palaces.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu