Nobela Miera prēmija piešķirta kodolieroču likvidēšanas kampaņai (46)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Šī gada Nobela Miera prēmija piešķirta Starptautiskajai Kodolieroču likvidēšanas kampaņai (ICAN), piektdien paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja.

Prēmija kodolieroču likvidēšanas kampaņai piešķirta «par tās darbu pievērst uzmanību kodolieroču pielietošanas katastrofālajām humānajām sekām un centieniem panākt šādu ieroču aizliegšanu ar līgumu», paziņoja komitejas prezidente Bērita Reisa-Andersena.

Pasaules kodolvalstīm ir jāsāk nopietnas sarunas par atbruņošanos, norādīja Reisa-Andersena.

«Šī gada Miera prēmija ir arī aicinājums visām valstīm sākt nopietnas sarunas ar skatu uz pakāpenisku, līdzsvarotu un rūpīgi novērotu gandrīz 15 000 pasaules kodolieroču iznīcināšanu,» sacīja Reisa-Andersena.

ICAN ir Ženēvā bāzēta 468 nevalstisko organizāciju koalīcija, kas tika dibināta 2007.gadā.

Tā bija viens no galvenajiem spēlētājiem vēsturiskā kodolieroču aizliegšanas līguma izstrādē, kuru jūlijā parakstīja 122 valstis. Tomēr līgums ir simbolisks, jo to atteicās parakstīt visas deviņas ar kodolieročiem bruņotās valstis.

Pagājušajā gadā Nobela Miera prēmija piešķirta Kolumbijas prezidentam Huanam Manuelam Santosam par centieniem izbeigt valsts vairāk nekā 50 gadus ilgstošo pilsoņkaru.

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu