Dailes teātra tumšādaino aktrisi Aminatu nesatrauc, ka viņu saukā par nēģerieti (162)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: instagram.com/aminatagrieta/

Dailes teātra pirmā tumšādainā aktrise Aminata Grieta Diarra (27), kura šoruden uz skatuves redzama izrādē «Svinības», intervijā atklājusi, ka viņai nav lielu pretenziju pret vārdu «nēģeris».

«Esmu dzirdējusi, bet to neuztveru personīgi. Cilvēki ir pieraduši sarunvalodā tā runāt. Bieži ir gadījumi, kad cilvēki neaizdomājas. Piemēram, kolēģe reiz bija dikti nogurusi un smagi nopūtās: «Ai, kā gan gribētos vienreiz atpūsties kā baltajam cilvēkam.» Tajā brīdī viņa apklusa, samulsa. Bet es sāku smieties un atbildēju: «Jā man ari gribētos atpūsties kā baltajam cilvēkam!» Vai arī kursabiedri manā klātbūtnē skaitīja sīknaudu un teica: «Vai, jātiek ātrāk vaļā no tiem nēģerīšiem.» Man sanāca smiekli, bet kursabiedrene sastinga un nosarka,» žurnālam «Kas Jauns» pastāstīja Latgalē dzimusī rīdziniece.

Diarra novērojusi, ka visbiežāk nepazīstami cilvēki Latvijā ar viņu uzsāk sarunu angļu valodā – arī biļešu kontrolieri sabiedriskajā transportā viņai pievēršot uzmanību retāk.

Kā zināms, viņa režisora Aleksandra Morfova iestudētajā traģkomēdijā «Svinības» atveido homoseksuālu daiļavu vārdā Umaimu. Izrādē lomās redzami Ģirts Ķesteris, Indra Briķe, Artūrs Skrastiņš, Rēzija Kalniņa, Lauris Dzelzītis, Ilze Ķuzule-Skrastiņa un citi.

Izrāde stāsta par to, ka lielas un bagātas ģimenes patriarhs Helge svin savu apaļo dzimšanas dienu, un visi radi, draugi un kolēģi ir ieradušies, lai godinātu šo īpašo cilvēku. Tiek teiktas daudzas un slavinošas runas un kāds no Helges dēliem izlemj, ka vairs nevar un negrib klusēt.

Ģimenes trillerī farss mijas ar traģēdiju, emocijām virpuļojot no klusa nolieguma līdz šokējošam apstulbumam un atpakaļ līdz nevērīgai bezrūpībai. Svinību apreibumā tiek izcīnīta vētraina cīņa ar un par patiesību.

Luga «Svinības» tapusi pēc scenārija filmai «Festen» («Svinības», 1998, režisors Tomass Vinterbergs), kura ir pirmā filma, kas radīta pēc dāņu kino režisoru izstrādātā «Dogma 95» manifesta.

Komentāri (162)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu