Tramps neatbalsta 2015. gada Irānas kodolvienošanos (59)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka neatbalsta Irānas 2015. gadā ar lielvarām noslēgto kodolvienošanos un nodeva to izskatīšanai Kongresam.

Pēc viņa teiktā, Irāna nerīkojas atbilstoši vienošanās garam un kodolvienošanos nodēvēja par vienu no sliktākajām ASV vēsturē.

Viņš nosodīja «Irānas diktatūras uzvedību» un pavēstīja, ka tā ir «pasaules vadošā terorismu sponsorējošā valsts».

Tramps pavēstīja, ka var jebkurā brīdī izstāties no vienošanās, ja Kongresa un ASV sabiedroto centieni novērst tās trūkumus būs neveiksmīgi.

Tramps arī paziņoja par «stingru sankciju» noteikšanu Irānas Revolucionārajai gvardei.

Pastāvēja bažas, ka Tramps piektdien varēja paziņot par izstāšanos no kodolvienošanās.

ANO atomenerģijas aģentūras vadītājs Jukija Amano pirmdien apstiprināja, ka Irāna ievēro kodolvienošanās nosacījumus.

«Es varu apliecināt, ka saistības kodolenerģijas jomā, ko Irāna uzņēmusies [kodolvienošanās ietvaros], tiek pildītas,» konferencē Romā sacīja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) vadītājs.

Arī IAEA pagājušā mēneša ziņojumā tika apliecināts, ka Irāna ievēro saistības programmas ietvaros, kas paredz apturēt dažas Teherānas kodolaktivitātes.

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni atzina - tas, ka Irāna ievēro kodolvienošanās nosacījumus, apstiprināts vismaz astoņos atsevišķos gadījumos.

2015. gadā noslēgtā kodolvienošanās paredz starptautisko sankciju atcelšanu un Irānas kodolprogrammas ierobežošanu.

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu