Ir pamats analizēt Kurzemē novērotos mobilo sakaru traucējumus, lai apzinātu valsts noturību pret šādiem gadījumiem (239)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Slipshod Photog, CC BY-ND 2.0

Ir pietiekams pamats izanalizēt īsi pirms Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām «Zapad 2017» Kurzemē novērotos mobilo sakaru traucējumus, lai apzinātu valsts spējas un noturību pret šādiem gadījumiem, sarunā ar aģentūru LETA atzina Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

«Ir pietiekams pamats izanalizēt precīzi šādus gadījumus, lai zinātu savu noturību un spējas. Katras mācības un to pēcanalīze dod pietiekami daudz materiālu, lai uzlabotu pašu spējas. Nav tikai tā, ka mūsu kaimiņi mācās kaut ko darīt, viņi savā ziņā māca arī mūs,» sacīja Rinkēvičs.

Komentējot konstatētos sakaru traucējumus, ko, kā vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga», iespējams, radījusi moderna Krievijas ierīce Baltijas jūrā, ministrs vērsa uzmanību, ka valsts kiberaizsardzības sistēma tiek nemitīgi testēta un šie Kurzemē novērotie mobilo sakaru traucējumi bijis tam piemērs. «Gadījums tiek analizēts un ir pietiekams pamats domāt, ka ir izmantoti kāda veida ieroči tieši frekvenču ziņā, un galīgais secinājums par to, kas būtu labākais aizsardzības mehānisms, vēl ir priekšā,» piebilda ministrs.

Rinkēvičs skaidroja, analītiķiem Latvijā un NATO vēl jāstrādā, lai saprastu, ko un kā darīt, lai turpmāk labāk aizsargātos. Viņš uzsvēra, ka, kopš 2015. gada kiberaizsardzība un kibertelpas drošība ir arī tāda, uz ko var attiecināt NATO 5.pantu, un, ja šāda veida potenciāli uzbrukumi izraisa smagas sekas un cilvēku bojāeju, tas kļūst par NATO līguma 5.panta elementu.

«NATO 5. pants var tikt iedarbināts tad, ja uzbrukuma rezultātā pret kādu no civilās aviācijas dispičersistēmām, elektroenerģijas sistēmām un sakaru sistēmām bojā iet cilvēks, jo tad tam var būt līdzīgs efekts kā jebkuram militāram iznākumam,» teica ministrs.

Jau ziņots, ka Saeimas Nacionālās Drošības komisijas (NDK) deputāti pagājušajā nedēļā iepazīstināti ar Militārās izlūkošanas dienesta (MID) ziņojumu. Tajā esot izvirzīta versija, ka spēcīga Krievijas sakaru slāpētāja radītie traucējumi bijuši mērķēti uz tobrīd Ēlandes salā notikušajām Zviedrijas militārajām mācībām «Aurora 17», bet patraucējuši arī sakarus Latvijā, Kurzemes piekrastē, vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Latvijas bruņotie spēki 1.septembrī esot piefiksējuši Krievijas karakuģi «Serpukhov 563» sešu jūras jūdžu attālumā no mūsu valsts teritoriālajiem ūdeņiem. Šis esot viens no jaunākajiem Baltijas flotes kuģiem, kuru varot aprīkot ar visa veida papildu tehniku, arī sakaru slāpēšanas ierīcēm.

Komentāri (239)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu