Irānas ministrs pieļauj valsts izstāšanos no kodolvienošanās (56)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Irāna varētu izstāties no 2015. gada kodolvienošanās, ja ASV pārskatīs līgumā paredzēto sankciju atcelšanu, svētdien paziņoja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs.

«Ja Irāna kādā brīdī sajutīs, ka vienošanās puses sper soļus, kas skar Islāma Republikai nepietiekamu sankciju atcelšanu, Irānai būs vairāki izvēles varianti, no kuriem viens ir izstāšanās no kodolvienošanās,» runājot valsts televīzijā, sacīja ministrs.

«Ja sankcijas mums reāli svarīgās sfērās tiks atjaunotas, arī attiecībās uz naftas tirdzniecību, jūras pārvadājumiem un apdrošināšanu, tirgošanos ar lidmašīnām, tad mums būs tiesības pieņemt lēmumus attiecībā uz mūsu dalību līgumā,» skaidroja Zarifs.

Teherāna cer uz «Eiropas pretestību» ASV prezidentam Donaldam Trampam, sacīja ministrs.

«Eiropas pretestība parādīs, vai mēs varam pieturēties pie vienošanās nosacījumiem,» skaidroja Zarifs.

Irāna plāno ievērot vienošanos, kamēr to dara Eiropas partneri, viņš piebilda.

Tramps piektdien runā, izklāstot jauno, agresīvo stratēģiju pret Irānu, pārkāpis lielvaru un Teherānas kodolvienošanās trīs punktus, sacīja Zarifs.

Tie paredz, ka vienošanās tiks īstenota labticīgi un ka ASV atturēsies no jauna ieviest sankcijas, kas ir saistītas ar Irānas kodolprogrammu, norādīja ministrs.

«Es jau esmu aizrakstījis deviņas vēstules [Eiropas Savienības (ES) augstajai ārlietu pārstāvei Federikai Mogerīni], uzskaitot gadījumus, kad Savienotās Valstis nav rīkojušās atbilstoši līgumam vai arī kavējušās rīkoties atbilstoši tam,» sacīja Zarifs.

Ministrs solīja, ka rakstīs jaunu vēstuli saistībā ar Trampa piektdienas runu, kā arī brīdināja par «atbildes soļiem», ja sankcijas tiks ieviestas no jauna.

Piektdienas runā Tramps atteicās «sertificēt» kodolvienošanos un draudēja to atcelt, ja vien Kongress neieviesīs jaunas sankcijas pret Irānas raķešu un kodolprogrammām, kā arī saistībā ar Teherānas «destabilizējošajām» aktivitātēm Tuvajos Austrumos.

Zarifs uz to atbildēja, sakot: «Mūsu sasniegumi ballistisko raķešu jomā nekādā ziņā nevar būt sarunu temats.»

«Mēs dzīvojam reģionā, kurā ir iepludināts amerikāņu letālais bruņojums par simtiem miljardu dolāru, pārvēršot to par šaujampulvera noliktavu, tāpēc mums ir tiesības uz aizsardzības bruņojumu,» viņš skaidroja.

Tramps piektdien atšķirība no citu lielvaru līderiem atteicās apstiprināt, ka Irāna ievēro kodolvienošanās nosacījumus.

Trampa paziņojums izraisījis ASV tuvāko sabiedroto, arī Lielbritānijas, Vācijas, Francijas un ES vadības, pārmetumus.

ANO atomenerģijas aģentūras (IAEA) vadītājs Jukija Amano vēl pirmdien apstiprināja, ka Irāna ievēro kodolvienošanās nosacījumus.

Arī IAEA pagājušā mēneša ziņojumā tika apliecināts, ka Irāna ievēro saistības programmas ietvaros, kas paredz apturēt dažas Teherānas kodolaktivitātes.

ES augstā ārlietu pārstāve Mogerīni atzina - tas, ka Irāna ievēro kodolvienošanās nosacījumus, apstiprināts vismaz astoņos atsevišķos gadījumos.

2015. gadā noslēgtā kodolvienošanās paredz starptautisko sankciju atcelšanu un Irānas kodolprogrammas ierobežošanu.

Komentāri (56)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu