Raidījums: Muitas uzraugs un bijušais futbola tiesnesis azartspēlēs guvis iespaidīgus laimestus (65)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: katerha, CC BY-SA 2.0

Vecākais muitas uzraugs no Daugavpils muitas kontroles punkta Vladimirs Vinokurovs, iesējams, ir lielākais veiksminieks valsts pārvaldē. Pēdējos trīs gados viņš azartspēlēs laimējis aptuveni pusmiljonu eiro, svētdienas vakarā ziņoja ziņo LTV raidījums «de facto». 

Spriežot pēc Vinokurova valsts amatpersonas deklarācijas, laimesti katru gadu pieaug. 2014. gadā Vinokurovs laimējis 157 571 eiro, 2015.gadā – 187 196 eiro, pērn – 238 628 eiro.

Salīdzināšanai - vecākā muitas uzrauga amata alga nepārsniedz 10 tūkstošus eiro gadā.

Vinokurovam laime smaidījusi gan pašmāju azartspēļu kompānijās, visvairāk Latvijas tirgus līdera «Optibet» derībās, gan arī ārzemju spēļu vietnēs, piemēram, lielākajā Āzijas bukmeikeru kantorī «SBOBET».

Līdz 2014. gadam, kā izriet no deklarācijas, Vinokurovs pamatā dzīvojis tikai no algas. Taču vai tiešām?

Viņa darba devējs Valsts ieņēmumu dienests (VID) – tikai cita struktūrvienība, proti, Finanšu policija – pirms trijiem gadiem pret muitnieku sāka izmeklēšanu pēc Krimināllikuma panta «Izvairīšanās no deklarācijas iesniegšanas».

«Lietas būtības pamatā ir saistība ar naudas summām, kas saistītas ar laimestiem. Amatpersonai arī bija piemērots drošības līdzeklis – aizliegums ieņemt amatus, kas, beidzoties nepieciešamībai, tika atcelts. 2015. gadā prokuratūra uzrādīja apsūdzību un nodeva tiesai šo kriminālprocesu,» stāsta VID Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe.

Pirmā instance atzina Vinokurovu par vainīgu, piesprieda viņam 200 stundas piespiedu darba. Viņš spriedumu pārsūdzēja. Pašlaik lieta atrodas Latgales apgabaltiesā.

Ceipe skaidro, ka atbrīvot Vinokurovu no pienākumu pildīšanas pašlaik neesot juridiska pamata: «Skaisti izskatās tas vai nē, aizdomas vienmēr ir aizdomas. Tiesa pateiks, vai viņš ir vainīgs.»

Aizstāvēšanās kriminālprocesā nav vienīgais tiesas process, kurā iesaistīts Vinokurovs. «de facto» zināms, ka viens no Latvijas totalizatoru uzņēmumiem «DLV» atteicās viņam izmaksāt laimestu. Tagad puses tiesājas.

Runa ir par draudzības spēli futbolā 2015. gadā starp BFC «Daugavpils» un Lietuvas klubu «Stumbras». «de facto» neoficiāli zināms, ka kā laimesta izmaksas atteikuma iemesli minēti dažādi pārkāpumi, piemēram, radinieku iesaistīšana likmju izdarīšanā. Parasti tā rīkojas, lai apietu limitus.

Būtiski, ka Vinokurovs ir saistīts ar futbola aprindām. Viņa tēvs un brālis bijuši treneri Ilūkstē. Brālis un viņš pats tiesājuši futbola spēles.

Latvijas Futbola federācija (LFF) ir informēta, ka Vinokurovs spēlējis totalizatorus, taču apgalvo, ka tobrīd viņš vairs neesot tiesājis: «Vladimirs Virslīgu netiesāja, tiesāja pirmo līgu. Bet līdz tam brīdim viņš jau bija beidzis,» saka LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Uz minēto Daugavpils un Lietuvas klubu draudzības maču naudu bija uzlicis arī tiesnesis un tiesnešu novērotājs Vjačeslavs Kohans. «Kad mums bija signāls par viņu, mēs viņu izslēdzām,» saka Mežeckis.

Vinokurova atbildes uz jautājumiem «de facto» nesaņēma.

Pēc deklarācijām gan ir grūti spriest, cik patiesībā kāds cilvēks ir laimējis. Latvijas likumos ir atstāta sprauga. Proti, oficiālajos azartspēļu laimestos tiek sasummēta gan sākumā iemaksātā nauda, gan beigās laimētā. Tātad – laimests var būt neliels vai nebūt vispār, bet kopā ar derībās ielikto naudu, var iegūt lielu oficiālo laimestu. Ja kādam mājās stāv nelegāla nauda, tas ir viens veids kā to legalizēt.

Līdz šim no azartspēļu ienākumiem arī nebija jāmaksā nodokļi. Tos atcēla 2008. gadā. Nodokļu reforma paredz tos no nākamā gada atjaunot. Tas varētu mudināt uzrādīt reālos laimestus, uzskata VID. Ar 20% nodokli paredzēts aplikt laimestus, kas pārsniegs 3000 eiro.

Komentāri (65)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu