VID mērķis ir līdz 2021. gadam dzēst reāli nepiedzenamos parādus miljarda eiro apmērā (226)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mērķis ir līdz 2021. gadam dzēst reāli nepiedzenamos parādus aptuveni viena miljarda eiro apmērā, otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktore Santa Garanča.

Viņa informēja, ka 1. oktobrī kopējais parādu apjoms ir 1,288 miljardi eiro, no tiem reāli piedzenami parādi esot aptuveni 200 miljoni eiro.

«No 2021. gada VID pāriet uz jaunu nodokļu administrēšanas sistēmu un tiek ieviests vienotais konts, tāpēc nebūtu pieļaujams, ja tad vēl jaunajā sistēmā tiktu iegrāmatoti vēsturiskie un nepiedzenamie parādi. VID ir mērķis šos nepiedzenamos parādus trīs gadu laikā dzēst,» skaidroja Garanča.

Viņa skaidroja, ka jau patlaban kopējā parāda īpatsvars pret kopbudžeta ieņēmumiem samazinās - ja 2013. gadā tie bija 1,416 miljardi eiro jeb 20,74%, tad 2016.gadā tie bija 1,36 miljardi eiro jeb 16,97%. OECD valstīs vidējais kopējā parāda īpatsvars pret kopbudžeta ieņēmumiem ir 21,18%.

Tāpat samazinās arī kopējā parāda īpatsvars pret iekšzemes kopproduktu - 2013.gadā tie bija 6,22%, bet 2016.gadā - 5,47%.

Garanča informēja, ka nepiedzenamo parādu apmēra samazināšanai VID jau patlaban aptur nodokļu maksātāju saimniecisko darbību, ja tiek konstatēta izvairīšanās no nodokļu vai nodevu samaksas. Šāds VID lēmums kalpo par pamatu vienkāršotai nodokļu maksātāja likvidācijai. Tāpat par pamatu likvidācijai kalpo arī VID informācija par juridiskās personas valdes pārstāvniecības tiesību neesamību vairāk nekā trīs mēnešus.

VID ir nosūtījis informāciju Uzņēmumu reģistram par uzņēmumiem, kuru valdei vairāk nekā trīs mēnešus nav pārstāvības tiesības, taču UR vēl nav likvidējis 4421 juridisku personu, kuru kopējais nodokļu parāds ir 101,6 miljoni eiro. Tāpat UR vēl nav likvidējis 9066 juridiskās personas, par kurām VID pieņēmis lēmumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu. Šo personu nodokļu parāds ir 1,42 miljardi eiro. Tāpat nav izbeigta saimnieciskā darbība 4782 juridiskām personām, par kurām VID pieņēmis lēmumu par saimnieciskās darbības apturēšanu, un šo personu kopējā parāda summa ir 92,54 miljoni eiro.

Garanča arī informēja, ka būtiski nepiedzenamo parādu apmēru ļaus samazināt jaunais nodokļu atbalsta pasākums, kas ļaus dzēst nokavējuma un soda naudu, ja parādnieks samaksā pamatparādu. Uz šā gada 16.oktobri VID jau ir saņemts 2441 iesniegums par dalību šajā atbalsta pasākumā un VID pieņemti 348 lēmumi par atbalsta pasākuma piemērošanu 3,35 miljonu eiro apmērā. Pamatparāda nomaksas gadījumā tiks dzēsta nokavējuma nauda 396,622 miljonu eiro apmērā un soda nauda 10,403 miljonu eiro apmērā.

Nākamgad VID būs iespēja dzēst juridiskās personas nodokļu parādu, ja ir sastādīts akts par piedziņas neiespējamību un gada laikā VID nav informācijas, kas dotu pamatu veikt darbības lēmuma par piedziņu izpildei. Garanča prognozēja, ka tā rezultātā 2018. gadā varētu tikt nodzēsti nepiedzenamie nodokļu parādi aptuveni 200 miljonu eiro apmērā.

Garanča arī informēja, ka pērn VID piedziņas darba rezultātā ir iekasēti 411,8 miljoni eiro, bet šogad piedziņas apjomi ir uzlabojušies par 15%.

Komentāri (226)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu