Ko darīt, ja nojucis ērču encefalīta vakcinēšanās grafiks?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai sevi pasargātu no ērču encefalīta, svarīgi ievērot pareizu vakcinācijas grafiku. Ja kāda no vakcinēšanās reizēm ir izlaista, tas ne vienmēr nozīmē, ka viss vakcinācijas kurss jāatsāk no nulles. Tomēr ir svarīgi pēc iespējas drīzāk konsultēties ar ārstu par turpmāko vakcinācijas shēmu.

Vakcīnas ražotāja noteiktā vakcinācijas un revakcinācijas grafika ievērošana ir ļoti nozīmīga, jo tas paredz noteikta antivielu daudzuma izveidošanos cilvēka ķermenī. Neievērojot vakcinācijas termiņus, antivielu daudzums jebkurā brīdī var strauji kristies, un ērces piesūkšanās gadījumā pastāv drauds saslimt ar ērču encefalītu – smagu neiroloģisku saslimšanu, kas var beigties ar paralīzi vai pat nāvi.

Ja kārtējā vakcinācijas reize vai revakcinācija nokavēta, jārīkojas šādi:

  • jādodas uz vakcinācijas kabinetu, jāizstāsta par radušos situāciju mediķim un jāuzrāda vakcinācijas pase.
  • ja vakcinācijas pase ir nozaudēta vai pēdējās vakcinācijas vai revakcinācijas datums nekur nav piefiksēts, svarīgi pacensties atcerēties, cik aptuveni ilgs laiks pagājis kopš pēdējās vakcinācijas
  • mediķis izvērtēs katru individuālo gadījumu un ieteiks atbilstošāko risinājumu - tikai speciālists ir kompetents nozīmēt vai interpretēt antivielu analīžu rezultātus, un konsultēt par turpmāko vakcinācijas shēmu
  • pēc konsultācijas var tikt ievadīta viena vakcīnas deva. Pēc tam, saskaņā ar mediķa rekomendācijām, pēc noteikta dienu skaita var būt nepieciešams veikt analīzes antivielu daudzuma noteikšanai asinīs. Tās mediķim palīdzēs saprast, vai vakcinācija jāatsāk no jauna vai arī imunitāte izveidojusies, un nākamā revakcinācija nepieciešama tikai pēc vairākiem gadiem.

Ērču encefalīts ir smaga neiroloģiska vīrusa infekcijas slimība, kuras izraisītājs tiek pārnēsāts ar ērču siekalām. Inficētai ērcei piesūcoties, inficēšanās var notikt jau dažu minūšu laikā. Ērču encefalīta pārslimošana var atstāt paliekošas centrālās nervu sistēmas darbības traucējumus, hronisku nespēku un galvassāpes, samazinātas darbaspējas, paralīzi. Diemžēl iespējams arī letāls iznākums.

Ērces aktivitāti saglabā arī rudens mēnešos un dažkārt arī ziemā, tāpēc svarīgi vakcināciju neatlikt. Laikā, kad ērces ir aktīvas, vakcinēties ieteicams pēc ātrās vai paātrinātās vakcinācijas shēmas, kas imunitāti ļauj iegūt ātrāk – 30 vai pat 21 dienas laikā.

Lai saņemtu personiska rakstura medicīniskus ieteikumus, lūdzu, konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu