Ērču sezona turpinās pilnā sparā. Pasargā sevi – vakcinējies!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai gan klāt rudens, ērču aktivitātes sezona Latvijā turpinās. Latvija ir viena no ES valstīm, kur visaktīvāk plosās cilvēkiem bīstamais ērču encefalīta vīruss. Lai Latvijas zelta rudeni baudītu droši, vakcinējies pret ērču encefalītu! Atceries, ka saslimšanas gadījumā zāļu pret ērču encefalītu nav – pasargāt no saslimšanas var tikai vakcinācija.

Ērču encefalīts ir bīstama neiroloģiska slimība, kas tiek pārnēsāta ar ērču siekalām. Encefalītu ērces var pārnēsāt visās to attīstības stadijās, arī kamēr tās vēl ir tikai ērču kāpuri. Slimai ērcei piesūcoties, inficēšanās var notikt jau dažu minūšu laikā.

Ērču encefalīts var izraisīt paliekošus nervu sistēmas darbības traucējumus, paralīzi un pat nāvi. Tāpat ērču encefalīta pārslimošana var izraisīt hroniskas galvassāpes, darbaspēju un atmiņas pasliktināšanos. Ja uzturā lieto lauku pienu, atceries, ka inficēšanās ar ērču encefalītu iespējama arī, dzerot termiski neapstrādātu govs vai kazas pienu.

Ar ērču encefalītu inficētas ērces konstatētas visā Latvijas teritorijā. Statistika liecina, ka ap 30% ērču, kas piesūkušās iedzīvotājiem, bijušas inficētas ar ērču encefalītu. Nepiedalies loterijā un neriskē ar savu veselību – vakcinējies!

Rudenī, kad ērces joprojām ir aktīvas, speciālisti iesaka izvēlēties ātro vai paātrināto vakcinācijas shēmu, kas imunitāti ļauj iegūt jau trīs nedēļu vai 30 dienu laikā. Pilns vakcinācijas kurss ietver trīs potes. Ja vakcināciju veic ziemā vai agrā pavasarī, ieteicams izvēlēties parasto vakcinācijas shēmu.

Pirmās divas potes tiek veiktas ar 1 mēneša intervālu, un imunitāti ir sagaidāma ne ātrāk kā 2 nedēļas pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas.

Trešā pote jāveic 9-12 mēnešus pēc otrās vakcīnas devas.

Turpmāk jāveic tikai revakcinācija - pirmā pēc 3 gadiem, tālāk – ik pēc 5 gadiem, bet personām no 50 gadu vecuma – ik pēc 3 gadiem.

Foto: Publicitātes foto

Lai saņemtu personiska rakstura medicīniskus ieteikumus, lūdzu, konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu