Irākas armija ieņem pēdējo kurdu kontrolēto rajonu Kirkūkā (3)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Irākas valdības spēki pēc trīs stundas ilgas kaujas piektdien ieņēmuši pēdējo kurdu spēku kontrolēto rajonu Kirkūkas provincē, ziņo avoti drošības dienestos.

(Papildināta ziņa.)

«Armija, policija un pretterorisma spēki iegāja Altunkupri rajona centrā», kas atrodas tikai 50 kilometrus no autonomā Kurdistānas reģiona galvaspilsētas Erbīlas, pavēstīja kāda amatpersona. «Bija sadursmes, taču mēs spējām veikt uzbrukumu un pacelt karogu virs pašvaldības ēkas.»

Pirms kurdu zemessardzes pešmergu kaujinieki pilsētu atstāja, viņi apšaudīja Irākas spēkus ar ložmetējiem, mīnmetējiem un granātmetējiem, vēsta avoti irākiešu drošības spēkos.

Pagaidām neviena no pusēm nav sniegusi nekādas ziņas par iespējamajiem zaudējumiem.

Kirkūkas province, kurā dzīvo kā kurdi, tā arī arābi un turkmēņi, neietilpst autonomajā Kurdistānas reģionā, taču 25.septembrī arī tur, tāpat kā pārējās trijās kurdu provincēs, notika neatkarības referendums, kurā pārliecinošs vairākums balsotāju atbalstīja atdalīšanos no Irākas.

Bagdāde uz to reaģēja, dodot pavēli pārņemt kurdu kontrolētās pozīcijas Kikūkas provincē, un visumā pešmergu vienības tās šonedēļ atstāja bez pretestības. Kaujas Altunkupri bija tikai otrais gadījums, kad kurdu zemessardze iesaistījusies karadarbībā.

Iepriekšējā kauja notika pirmdien, kad centrālās valdības spēki uzsāka Kirkūkas pārņemšanas operāciju. Tajā bija vairāki desmiti kritušo un ievainoto.

Irākas spēki Kirkūkas provincē pozīcijas zaudēja 2014.gadā, kad teroristiskā grupējuma «Islāma valsts» kontrolē nonāca plašas teritorijas uz ziemeļiem un rietumiem no Bagdādes. Tolaik daudzas Irākas armijas vienības sabruka un to kontrolētās pozīcijas pārņēma kurdu zemessardze.

Provinci atkal pārņemot Irākas armijai un šiītu zemessardzei, kas pazīstama kā Tautas mobilizācijas fronte, Kirkūku pametuši desmitiem tūkstošiem civilpersonu, pamatā etniskie kurdi, kas devušie uz Kurdistānas lielākajām pilsētām Erbīlu un Suleimānīju.

ANO ceturtdien jau paudusi satraukumu par ziņām, ka notiekot civiliedzīvotāju piespiedu pārvietošana un kurdu māju nojaukšana, īpaši Tuz Hurmātū.

Hānekīnā, kas atrodas pie Irānas robežas Dijālas provincē, Irākas drošības spēki ceturtdien atklāja uguni uz kurdu demonstrantiem, kas protestēja pret pilsētas pārņemšanu. Viens demonstrants tika nogalināts, bet seši guva ievainojumus.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu