Irāna atver robežu ar Irākas Kurdistānu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Irāna trešdien uz robežas ar Irākas Kurdistānu atvērusi vairākus robežpunktus, šādi reaģējot uz Irākas kurdu lēmumu par neatkarības referenduma rezultātu iesaldēšanu. Vietējās varasiestādes apliecinājušas Irānas ziņu aģentūrai ISNA, ka robeža uz Suleimānīju ir no jauna atvērta pasažieriem.

Arī Bāšmākas robežpunkts tiks atvērts tirdzniecības aktivitātēm ar Irākas ziemeļiem. Pārējie robežpunkti uz robežas ar Irākas ziemeļdaļu tiks atvērti pakāpeniski, norādījušas amatpersonas.

Irāna iepriekš vairākkārt uzsvērusi, ka tā slēgusi robežU ar Irākas Kurdistānu, reaģējot uz Irākas centrālās valdības lūgumu.

Irānas valdība trešdien pauda gandarījumu par Irākas Kurdistānas valdības lēmumu iesaldēt reģiona neatkarības referenduma rezultātus.

«Referendums un tā rezultāti nav devuši nekā laba nedz kurdiem, nedz irākiešiem,» sacīja Irānas augstā līdera ajatollas Ali Hamenei ārlietu padomnieks Ali Akbars Velajati.

Visu irākiešu interesēs ir atstāt valsts ģeogrāfisko un ģeopolitisko «status quo» neizmainītu, viņš piebilda.

«Irāna atbalstīs visu šajā virzienā, visu citu - neatbalstīs,» sacīja bijušais ārlietu ministrs.

Irākas autonomā Kurdistānas reģiona valdība otrdienas vakarā piedāvāja «iesaldēt» septembrī sarīkotā neatkarības referenduma rezultātus, lai varētu notikt dialogs ar Bagdādi un tiktu novērsta tālāka vardarbība.

«Cīņas turpināšana neved nevienu pusi uz uzvaru, bet tā virzīs valsti uz nekārtībām un haosu, ietekmējot visus dzīves aspektus,» teikts reģiona valdības paziņojumā.

Tā piedāvāja «tūlītēju pamieru» Kurdistānas reģionā, referenduma rezultātu iesaldēšanu un «atklāta dialoga» uzsākšanu ar federālo valdību Bagdādē.

Kurdistānas reģiona parlaments pirms tam otrdien nolēma rīkot likumdevēju sapulces vēlēšanas pēc astoņiem mēnešiem. Kārtējām Kurdistānas parlamenta un prezidenta vēlēšanām būtu bijis jānotiek 1. novembrī. Lēmums par prezidenta vēlēšanu datumu vēl nav izskatīts.

Pēc 25. septembra referenduma, kurā 92% Irākas kurdu nobalsoja par reģiona neatkarību, ir pieaudzis saspīlējums attiecībās starp Irākas centrālo valdību un Kurdistānas reģionu.

Balsošana notika trīs Irākas Kurdistānas reģiona provincēs - Dahūkā, Erbīlā un Suleimānījā, kā arī strīdus teritorijās, ieskaitot Kirkūkas provinci.

Pēc referenduma Bagdāde apturējusi starptautiskos lidojumus uz autonomo reģionu, kā arī pārņēmusi militāro kontroli pār Kirkūkas provinci.

Kurdu kompakti apdzīvotā teritorija mūsdienās ir sadalīta starp Turciju, Irāku un Sīriju, kā arī Irānu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu