Rosinās ģimenes valsts pabalstu maksāt arī par 19 gadus veciem jauniešiem (88)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ģimenes valsts pabalsts būtu jāmaksā arī par 19 gadus veciem jauniešiem, ja viņi turpina iegūt vidējo izglītību, uzskata Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Pašlaik likumā noteikts, ka pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Parādnieks plāno piedāvāt savu ieceri, skatot grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā otrajā lasījumā. Viņš rosinās normu izteikt citādākā redakcijā, paredzot, ka pabalsts pienāktos arī jauniešiem, kuri iegūst vidējo izglītību.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, paredzot, ka no nākamā gada 1.janvāra ģimenes pabalsta apmērs būs atkarīgs no audzināmo bērnu skaita.

Labklājības ministrijas (LM) parlamentārā sekretāre Karina Ploka (V) iepriekš skaidroja, ka esošie pabalsti netiks grozīti, proti, arī nākamgad pabalsta apmērs par pirmo bērnu joprojām būs 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, par trešo - 34,14 eiro, bet par ceturto un nākamajiem bērniem - 50,07 eiro. Tomēr paredzēts noteikt piemaksas, kas būs atkarīgas no bērnu skaita. Piemaksas varētu tikt ieviestas, sākot ar nākamā gada 1.februāri vai 1.martu, norādīja Ploka.

Priekšlikums, ko koalīcijas politiķi uzskata par kompromisa variantu, paredz ģimenēm ar diviem nepilngadīgajiem piešķirt piemaksu desmit eiro katru mēnesī. Piemaksa ģimenēm ar trīs bērniem būs 66 eiro mēnesī. Ģimenēm ar četriem nepilngadīgajiem, plānots piemaksāt 116 eiro, kas summā ar pašreizējiem pabalstiem veidotu 100 eiro par trešo un 100 eiro par ceturto bērnu. Arī ģimenēm, kurās aug vēl lielāks nepilngadīgo bērnu skaits, summā par trešo un katru nākamo nepilngadīgo ģimene saņemtu 100 eiro, aģentūrai LETA iepriekš skaidroja nacionālā apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivi Dzintars.

Komentāri (88)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu