Par nevainojamas reputācijas trūkumu atlaistā Aizkraukles prokurore tiesājas ar prokuratūru (83)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Aizkraukles prokurore, kuru ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers atlaida no amata, pēc tam, kad viņa bija iesaistīta autoavārijā un atteicās no alkohola pārbaudes, atlaišanu apstrīdējusi tiesā un prasa segt mantiskos zaudējumus, svētdienas vakarā vēstīja radījums «Nekā personīga».

Diāna Bebre Kondrāte kā Aizkraukles rajona prokurore strādāja no 2007. gada. Mediju uzmanību viņa neizpelnījās kādas savas profesionālās lietas dēļ, bet gan saistībā ar Aizkraukles pagastā izraisītu avāriju. 2015.gada martā prokurores auto braucis pa pretējo joslu un ietriecies stāvošā mašīnā.

Cietušie stāsta, ka ar prokurori automašīnā kopā bija Valsts policijas darbinieks Andris Kondrāts. Abi uzvedušies rupji, draudējuši sasistā auto vadītājai un viņas nepilngadīgajai meitai. Saukuši par, «sīko narkomāni» , «blondīni» un citos nicinošos un aizskarošos vārdos. Gaisā bijis jūtams alkohols.

Prokurori ir augsti likumiskās varas pārstāvji un bauda lielāku imunitāti nekā ierindas cilvēki. Vairākas stundas avārijas vietā izsauktie policisti un mediķi domājuši, kā tālāk rīkoties. No alkohola testa gan prokurore, gan viņas līdzbraucējs atteicās.

Abas amatpersonas auto sadursmes dienā nebija dienestā, taču pakļāvās dienesta izmeklēšanai. Kondrāts no policijas atvaļinājās, nesagaidot pārbaudes beigas. Bet Bebres Kondrātes rīcību vērtēja prokuroru atestācijas komisija.

Atestācijas komisija to visu izvērtēja un atzina, ka viņa ir pieļāvusi administratīvos pārkāpumus, vadījusi automašīnu, atteikusies no alkohola pārbaudes, un saskarsmē ar ceļu satiksmes dalībniekiem, gan saskarsmē ar medicīnas darbiniekiem ir pieļāvusi rupjus ētikas normas pārkāpumus. Līdz ar to, viņai tika piemērots disciplinārsods – atbrīvošana no amata.

Bebrei Kondrātei izdevās izvairīties no tā, ka viņai nelabvēlīgais prokuratūras lēmums stājas spēkā. Viņa pusgadu paņēma slimības lapu, tad devās dekrēta un bērna kopšanas atvaļinājumā.

Disciplinārsodu var piemērot divu gadu laikā, Prokurores lietā iestājas noilgums un viņa atgriezās darbā. Bebre Kondrāte nesaņēma administratīvo sodu, lai gan par atteikšanos no alkohola testa draud arests līdz 15 diennaktīm, 1400 eiro liels naudas sods un tiek atņemtas autovadītāja tiesības uz četriem gadiem.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers dažas dienas pēc demonstrētā sižeta izdeva pavēli, ka prokurori atlaiž no amata. Viņa klaji ignorējusi vispārpieņemtās uzvedības normas. Un atteikšanās pakļauties likumam, neesot savienojama ar prasību prokuroram būt ar nevainojamu reputāciju.

Bebre Kondrāte vērsusies Administratīvajā rajona tiesā Jelgavas tiesu namā, apstrīdot ģenerālprokurora pavēli. Viņa prasa atlīdzināt darba samaksu par piespiedu kavējumu laiku no 26.maija līdz laikam, kad ar tiesas lēmumu viņa iespējams tiks atjaunota darbā. Pirmā tiesas sēde nozīmēta 15. novembrī.

Iespējams, ka atgriezties darbā prokuratūrā Bebre Kondrāte nopietni nedomā, jo augustā viņa pieteikusies kārtot zvērināta advokāta eksāmenu.

Viņa rakstiski apliecinājusi, ka atbilst visām likuma prasībām. Lai kļūtu par advokātu jābūt piemērotai izglītībai, stāžam un labai reputācijai. Zvērinātu advokātu padome par pretendenti lūgusi atsauksmes. Un pieņemts lēmums, ka vismaz pagaidām bijusī prokurore advokātu saimei nepievienosies.

Pēdējos gados nav bijuši gadījumu, kad atlaisti prokurori kļūst par zvērinātiem advokātiem. Tomēr kā uzsver advokātu padomē, jebkurai nosodāmai rīcībai ir noilgums.

Par nevainojamas reputācijas trūkumu atlaistā Aizkraukles prokurore tiesājas ar prokuratūru

Komentāri (83)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu