Tramps «atjauno Krievijas varenību»: ASV izmeklētāji izvirza pirmās apsūdzības (110)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SHAWN THEW / EPA

Pirmdien tika izvirzītas pirmās apsūdzības tā sauktajā Krievijas dosjē lietā par Putina režīma mērķtiecīgu un nelikumīgu iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņas vadītājs apsūdzēts sazvērestībā pret ASV, kas ir līdz šim smagākā apsūdzība un lielākais pavērsiens izmeklēšanā, kas vēl vairāk var diskreditēt ASV prezidenta Trampa jau tā nopietni iedragāto reputāciju.

Bijušā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktora Roberta Millera izmeklēšana par Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās met garu ēnu uz Trampu un viņa līdzgaitniekiem, jo izmeklēšanas ietvaros tika pētīta viņa priekšvēlēšanu kampaņas iespējamā sadarbība ar Putina režīmu. Un domājams, ka šāda saikne arī tika atrasta - par to liecina apsūdzības, ko piektdien federālie zvērinātie izvirzīja kampaņas vadītājam Manafortam un viņa biznesa partnerim Rikam Geitsam.

Manaforts apsūdzēts sazvērestībā pret ASV un naudas atmazgāšanā. Manaforts un Geitss gan noliedz vainu izvirzītajās apsūdzībās. Kas zināms par Manafortu - iespējams, vienu no galvenajiem spēlētājiem Millera izmeklēšanā?

Manaforts, kurš vairāk nekā desmit gadus strādāja kā politiskais konsultants Ukrainā, bija Trampa priekšvēlēšanu kampaņas vadītājs, taču 2016.gada augustā - trīs mēnešus pirms vēlēšanām - atstāja amatu, kad viņu apsūdzēja par saistīšanos ar prokrieviskajām grupām Ukrainā, vēsta raidorganizācija BBC.

Manaforts arī bija klāt sanāksmē ar Kremlim pietuvināto juristi Natāliju Veseļņicku 2016.gada jūnijā. Ziņas par tikšanos, kurā piedalījās arī Trampa vecākais dēls Donalds Tramps jaunākais un znots Džareds Kušners, nonāca atklātībā tikai gadu vēlāk, kad Tramps jau bija prezidenta amatā. Tramps jaunākais vēlāk atzina, ka viņam esot piesolīta kompromitējoša informācija par tēva sāncensi Hilariju Klintoni un demokrātu partiju.

Augustā laikraksts «Financial Times» ziņoja, ka Manaforta vietnieks Ukrainas operācijās Konstantīns Kiļimņiks, domājams, bijis saistīts ar Krievijas militāro izlūkdienestu. Tas neesot bijis noslēpums Manaforta komandā, stāstīja cilvēki, kas strādājuši kopā ar Krievijas pilsoni Kiļimņiku. Manafortam un Kiļimņikam esot bijusi piekļuve reģionā ietekmīgākajām personām - sākot ar bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču un vietējiem oligarhiem-miljardieriem, beidzot ar augstākajiem Rietumu diplomātiem.

«Tā ir ļoti nopietna problēma, ņemot vērā, ka Krievijas izlūkdienesta amatpersona varēja atrasties viena rokasspiediena attālumā no prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa,» sacīja «Financial Times» avots.

Manafortu jau iepriekš izmeklējis FIB - 2014.gadā aģentūra pētīja viņa sadarbību ar Ukrainā iepriekš pie varas esošo Reģionu partiju. Novērošana pierādījumu trūkuma dēļ 2016.gadā tika pārtraukta, bet vēlāk ar tiesas orderi tika atjaunota vismaz līdz šā gada sākumam, senāk ziņoja raidorganizācija CNN.

Izskanējušas ziņas, ka Tramps plānojot atlaist īpašo prokuroru Milleru, taču pagaidām tas vēl nav noticis un izmeklēšana turpinās. Viņa komandā ir vairāk nekā 15 juristi un vairāki desmiti citu darbinieku. Līdzīgas izmeklēšanas sākuši arī politiķi ASV Kongresā, taču šobrīd Millers ir vienīgais, kurš var izvirzīt apsūdzības.

Komentāri (110)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu