Heopsa piramīdā atklāta jauna plaša telpa (116)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Amr Dalsh / REUTERS

Heopsa piramīdā Ēģiptē, kas ir viens no septiņiem pasaules brīnumiem, atklāta vēl viena plaša telpa, kurā varētu ietilpināt pasažieru lidmašīnu, ceturtdien, 2. novembrī, paziņojuši arheologi.

Atklājums veikts ar modernu neinvazīvu tehnoloģiju palīdzību, pašu telpu atstājot neskartu.

Pateicoties mērījumiem, zinātnieki secinājuši, ka telpa ir ļoti plaša un tajā varētu ietilpināt pasažieru lidmašīnu ar vietām 200 cilvēkiem.

Tā ir viena no četrām telpām, kas atklātas Heopsa piramīdā, un pirmā lielā struktūra, kas atklāta šajā piramīdā kopš 19.gadsimta. Zināms, ka piramīdā atrodas vēl vismaz trīs lielas telpas - valdnieka un valdnieces kambari un lielais koridors.

«Bijušas daudzas teorijas par slepenu kambaru eksistenci piramīdā. Bet neviens neprognozēja kaut ko tik lielu,» sacīja projekta «ScanPyramids» pārstāvis Mehdi Tajubi.

Precīzu telpas izmēru un formu zinātniekiem nav izdevies noteikt, tāpat kā šīs telpas mērķi un saturu.

Taču domājams, ka telpa ir vismaz 30 metrus gara, un tā atrodas virs lielā koridora, kas ir gandrīz 50 metrus garš un 9 metrus augsts. Telpa ir pilnībā noslēgta, kas nozīmē, ka tajās esošie priekšmeti, ja tādi ir, bijuši neskarti 4500 gadus.

Heopsa piramīda ir vecākā un lielākā no trim Gīzas piramīdām. Tā uzcelta ap 2560.gadu pirms mūsu ēras, bet kā tieši tas paveikts, nav zināms.

Piramīda ir 139 metrus augsta un 230 metrus plata.

Komentāri (116)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu