Bijušajam Jūrmalas mēram netiek piemērota brīvības atņemšana (71)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas apgabaltiesa šodien atstāja negrozītu 49 950 eiro lielo naudas sodu kukuļdošanā apsūdzētajam bijušajam Jūrmalas mēram Raimondam Munkevicam.

Tiesas debašu runā prokurore lūdza atcelt Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas pagājušā gada 11.februāra spriedumu daļā par Munkevica un kādreizējā pilsētas ātrās palīdzības valdes locekļa Normunda Pīranta notiesāšanu ar naudas sodu, tā vietā abiem apsūdzētajiem nosakot reālu brīvības atņemšanu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tomēr Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija nolēma pirmās instances tiesas spriedumu atstāt negrozītu.

Pilns tiesas nolēmums būs pieejams 17.novembrī.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa, izskatot lietu pirmajā instancē, par korupciju apsūdzētajam Munkevicam un Pīrantam piesprieda naudas sodus - Munkevicam par kukuļdošanu tiesa piesprieda 49 950 eiro, bet Pīrantam par šādu noziegumu - 47 360 eiro. Tāpat abiem trīs gadus liegts ieņemt vēlētus amatus valsts un pašvaldības institūcijās.

Tiesa arī nolēma Munkevicam atcelt drošības līdzekli - 71 143 eiro lielo drošības naudu un aizliegumu tikt ievēlētam Jūrmalas pilsētas domes institūcijās un amatos pēc sprieduma spēkā stāšanās. Arī Pīrantam tiesa nolēma atcelt drošības līdzekli - 56 914 eiro lielo drošības naudu un aizliegumu izbraukt no Latvijas pēc sprieduma spēkā stāšanās. Tāpat tiesa atcēla arestu Munkevicam un Pīrantam piederošajiem īpašumiem.

Lietiskos pierādījumus jeb doto kukuli - 7114 eiro (5000 latu), kas glabājas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, - pēc sprieduma spēkā stāšanās paredzēts konfiscēt.

Likumā noteiktā sankcija par abiem apsūdzētajiem inkriminēto noziegumu ir trīs līdz astoņi gadi cietumā.

Pīrants un Munkevics tika aizturēti 2010.gada 18.maija vakarā kriminālprocesā par 7114 eiro (5000 latu) kukuļa došanu, lai nodrošinātu toreizējam Jūrmalas mēram labvēlīgu rezultātu 20.maijā gaidāmajā neuzticības balsojumā. Kukulis esot piedāvāts deputātei Ivetai Blauai. Divas dienas vēlāk, 20.maijā, abi aizturētie tika apcietināti, bet Munkevics - arī gāzts no mēra amata.

2010.gada jūlija sākumā, kamēr Pīrants un Munkevics atradās apcietinājumā un izmantoja savas likumā paredzētās tiesības neliecināt, prokurore Zaļūksne viņiem abiem uzrādīja apsūdzības pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas - par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Munkevicu tiesa pret 50 000 latu (71 143 eiro) drošības naudu no apcietinājuma atbrīvoja 2010.gada augusta sākumā, bet Pīrants pret 40 000 latu (56 914 eiro) drošības naudu brīvībā tika izlaists 2010.gada septembra vidū.

Sākotnēji Jūrmalas pilsētas tiesa četru gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju piesprieda Munkevicam, bet Pīrantam tika piespriests trīs gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju. Apelācijas instance spriedumu atcēla, taču, ņemot vērā ierosinātās disciplinārlietas pret Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesēm, lieta tika nodota Kurzemes rajona tiesai.

Komentāri (71)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu