Sokolovs: krievu tautības cilvēki nemācās latviešu valodu slinkuma un stulbuma dēļ (375)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijā dzīvojošiem krievu tautības cilvēkiem nevēlēšanās mācīties latviešu valodu ir tikai viņu slinkums un stulbums, par to pārliecināts skandalozais fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs. Lai arī viņa dzimtā valoda ir krievu, sirdī viņš jūtas kā latvietis un Latvijas patriots.

«Manī rit krievu, ukraiņu, latviešu, baltkrievu, ebreju un vācu asinis, taču esmu dzimis Latvijā. Kāpēc man sevi jāasociē ar kādu citu kultūru, jo man ir tuva šī valsts,» apgalvo fotogrāfs. Pamatskolā vide bijusi ļoti prokrieviska, un viņš ir bijis vienīgais starp klasesbiedriem, kurš nav varējis saprast šo noraidošo attieksmi pret Latviju, tāpēc sācis domāt: ja pārējiem tik ļoti nepatīk Latvija, kāpēc viņi šeit dzīvo? Tad labāk būtu braukuši uz Krieviju, lai dzīvotu un mācītos tur.

Pamatskolā kādas ekskursijas laikā Aleksandrs sadraudzējās ar latviešu skolas bērniem. Sapratis, ka viņiem ir daudz vairāk kopīgā nekā ar savas skolas klasesbiedriem, viņš krievu skolu nomainīja uz latviešu. Tagad nožēlo, ka latviešu valodu nav sanācis mācīties daudz agrāk.

Komentējot šā brīža politiskās diskusijas par to, vai vajadzētu pāriet uz izglītību tikai latviešu valodā, fotogrāfs ir skarbs, jo nesaprot, kur ir problēma mācīties matemātiku latviešu valodā, jo formulas ir vienādas. Aleksandrs Sokolovs min, ka krievu tautības skolēniem, iespējams, vēsturi būtu mazliet grūtāk mācīties latviešu valodā, taču arī tad neesot liela starpība, kādā valodā uzzini, kurā gadā piedzimis Napoleons.

Ja plāno dzīvot, strādāt un attīstīties Latvijā, tad latviešu valoda ir jāzina perfekti. Pēc sava viedokļa paušanas sociālajos tīklos par nepieciešamību zināt valsts valodu viņš saņēmis ļoti daudzus naidīgus komentārus, turklāt tieši no krievu tautības cilvēkiem. Viņš to skaidro ar faktu, ka Padomju Savienība sabruka salīdzinoši nesen, taču daudzi cilvēki uzskata, ka tas ir bijis nepareizi un ka mūsu zemei būtu jāpieder Krievijai, tāpēc arī viņi gaida X stundu, kad tas varētu notikt. Un to viņi min kā argumentu, kāpēc nemācās latviešu valodu, lai gan tas esot tikai cilvēku slinkums un stulbums.

Amatieru sporta komandā «Patria» ir bijušās un esošās militārpersonas, zemessargi un jaunsargi, un Aleksandrs Sokolovs ir viens no viņiem. Latviskās vērtības viņš godā ne tikai mūsu valsts nozīmīgajos datumos, bet katru dienu. Viņš ar nelielu ironiju komentē 9. maiju: krievu tautības cilvēki tikai šajā dienā atceras veterānus. Kad Aleksandram Sokolovam bija dzīva vecmamma un vectēvs, kuri arī karoja, viņš par viņiem atcerējās nevis 9. maijā, bet katru dienu. Gluži tāpat ir ar patriotismu. «Es neesmu mazāk patriotisks maijā vai jūlijā,» tā par savu dzimtenes mīlestību saka Aleksandrs Sokolovs.

Komentāri (375)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu